Triest nieuws: ziekenhuiskat Boris overleden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Heidi van Eck

Triest nieuws: ziekenhuiskat Boris overleden

  Zorg

HILVERSUM - Ziekenhuiskat Boris is overleden. Dat meldt zijn baasje Heidi van Eck op Facebook. "Erg verdrietig en het zal een groot gemis zijn, dat hij niet meer bij ons is. Maar Boris heeft een goed leven gehad en heeft genoten tot zijn laatste uurtjes."

Zeker is dat het dier geen ongeluk heeft gehad, schrijft zij. "Vannacht heeft hij bij ons geslapen en vanmorgen is hij op pad gegaan. Mensen uit de buurt hebben hem gevonden op een parkeerplaats. Waarschijnlijk heeft hij een rustig plekje gezocht onder een auto. Daar is hij omgevallen van ouderdom."

Toen Boris - tot 2014 - nog vlakbij Tergooi in Hilversum woonde, was hij een graag geziene gast bij het ziekenhuis. Patiënten en bezoekers vonden op weg naar de dokter of een ziek familielid even troost bij de ziekenhuiskat.

Groot medeleven ondervond de geliefde kater toen hij in 2012 vlak bij het ziekenhuis werd aangereden. Er ontstond een spontane inzamelingsactie om de noodzakelijke operatie te kunnen betalen. Na zijn herstel nam Boris zijn vaste plek voor de ingang van het ziekenhuis weer in. Het leverde hem landelijke bekendheid op.

Landelijke en regionale kranten schreven artikelen over hem en meer dan 7. 000 mensen volgen het lief en leed van de Tergooi-kat op zijn 'eigen' Facebookpagina. Regisseur Kim Brand maakte zelfs een prijswinnende documentaire over dit bijzondere dier, met als titel 'Wat de kat ziet.'

In de zomer van 2015 nam Boris zijn vertrouwde plaats weer in voor de hoofdingang van Tergooi in Hilversum. Niet de echte Boris, maar een replica gemaakt door Jaap Venema, beeldend kunstenaar en medewerker van Tergooi.

Het ziekenhuis liet met het plaatsen van dit standbeeld een wens van vele medewerkers, patiënten en bezoekers in vervulling gaan. Sinds de eigenaar van Boris in december 2014 bekendmaakte te verhuizen naar een andere woonplaats en daarmee tegelijkertijd Boris' pensioen aankondigde, werd er massaal gepleit voor een blijvende herinnering van de ziekenhuiskat in de vorm van een standbeeld.

Begin dit jaar meldde Van Eck nog dat Boris ongeveer 14 jaar oud is. "Maar met al zijn operaties en herstelperiodes zou hij gevoelsmatig al wel een aantal jaartjes ouder kunnen zijn", schreef zij. "Door al die narcoses en niet te vergeten het ongeluk wat hij lang geleden heeft gehad heeft hij wel wat levens verspeeld. Gelukkig schijnen katten meerdere levens te hebben....en daar is Boris het bewijs van."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>