Tergooi Hilversum
Tergooi Hilversum Foto: Bastiaan Miché
Update

Inspectie: 'Infectiepreventie Tergooi opnieuw onvoldoende'

Zorg & Gezondheid

HILVERSUM - De infectiepreventie binnen Tergooi Hilversum scoort nog altijd op verschillende punten een onvoldoende. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg na een vervolgbezoek in het ziekenhuis op 6 maart dit jaar. 

Bij een eerste bezoek in augustus vorig jaar bleek er al een en ander mis. Zo ontbrak er een duidelijke scheiding tussen schoon en vuil in alle spoelruimtes en moesten de de isolatiekamers technisch worden aangepast, zodanig dat veilig betreden en verlaten mogelijk was. Ook moest Tergooi er voor 1 maart voor zorgen dat iedereen die isolatiekamers moet betreden getraind is. Tot slot was tevens de reiniging en desinfectie voor verbetering vatbaar.

Op 6 maart dit jaar volgde een tweede bezoek. Daaruit bleek dat in de spoelruimte van de spoedeisende hulp (SEH) geen adequate afvalbak aanwezig was, het onderhoud van de pospoeler op deze SEH niet goed was aangegeven en ook ontbrak in alle spoelruimtes een duidelijke scheiding tussen schoon en vuil. Wel gebruikten schoonmaakwerkers handschoenen volgens afspraak en hadden medewerkers training gevolgd. 

De bezochte isolatiekamers voldeden echter niet aan de norm. Er was geen signalering, de validatie was niet volgens de norm uitgevoerd en de drukmeters waren slecht afleesbaar. De isolatiekamer met drukhiërarchie op de longafdeling had geen alarmering, zodat deuren open konden blijven staan. Een alternatief, zoals ramen in de deuren was er niet.

Op de SEH was geen gesluisde isolatiekamer, verpleegkundigen konden niet uitleggen hoe er in dit geval met isolatiepatiënten omgegaan moest worden. De afdeling infectiepreventie had onvoldoende zicht op het functioneren van de isolatiekamers. Bovendien was in meerdere gevallen de bestaande scholing (e-learning) onvoldoende om het kennisniveau van de medewerkers op peil te brengen.

Daarom concludeert de inspectie dat de zorg in Tergooi op het gebied van infectiepreventie een ovoldoende scoort. De schoonmaka voldoet weliswaar, echter 'de uitkomsten van een aantal van de genomen maatregelen zijn in de praktijk 'teleurstellend'. De inspectie verwacht daarom binnen drie maanden een aanvullend resultaatverslag waarin Tergooi moet aantonen hoe de nieuwe maatregelen op korte termijn wel leiden tot de gewenste resultaten.

Reactie Tergooi
"De afdeling Infectiepreventie controleert structureel of er risico op infecties bestaat. Twee keer per jaar wordt deelgenomen aan een landelijke screening naar zorginfecties. In oktober van 2017 werd een percentage van 4% vastgesteld (landelijk gemiddelde is 3.9%) en in maart 2018 een percentage van 0.8% (nog geen landelijke cijfers bekend). In het afgelopen half jaar is er in Tergooi geen outbreak geweest van bijzonder resistente micro-organismen, Noro of andere infectieziekten.

Op basis van specifieke voorschriften, beoordeelt de Inspectie echter dat het ziekenhuis een aantal genomen maatregelen ter verbetering van de infectiepreventie nog verder kan verbeteren. Wij hebben n.a.v. het eerdere bezoek van de Inspectie direct verbetermaatregelen geïmplementeerd. Daarna was alles op orde. Nu blijken er helaas toch nog een aantal tekortkomingen te zijn gevonden bij het herbezoek. Dat betreuren wij uiteraard zeer, maar ook deze gaan wij oplossen. Het betreft geen zaken waarbij de kwaliteit of veiligheid van de zorg gevaar lopen.

Tergooi blijft n.a.v. interne èn externe audits - zoals een bezoek van de Inspectie -  continu verbeteren. We gaan uiteraard weer een audit houden op de realisatie, als onderdeel van de verbetercyclus waarbij genomen maatregelen gecheckt worden op effectiviteit en operationaliteit. Begin juni 2018 brengen we opnieuw rapport uit aan de Inspectie."

Uit de krant