Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Schaken booming bij jeugd: recordaantal deelnemers bij derde editie Goois Schaakkampioenschap

Onderwijs & wetenschap

HILVERSUM - De eerste editie van het Goois Schaakkampioenschap sinds corona is een doorslaand succes geworden. In het Roland Holst College gingen maar liefst 59 middelbare scholieren met elkaar de strijd, dat waren er veel meer dan tijdens de jaren voor corona.  

De uiteindelijke winnaar van het toernooi, dat in twee categorieën (eerste/tweede klas én derde klas/hoger) werd gespeeld, was Huizermaat. Het Roland Holst werd tweede, vlak voor International School Hilversum. De prijsuitreiking werd verzorgd door Peter Kromdijk, sinds dit schooljaar rector van het Roland Holst College.Na afloop konden de deelnemers nog genieten van een pizza.

Of dat laatste reden was voor veel scholieren om deel te nemen aan het toernooi, is een vraag waar Thomans Roest namens de organisatie, Schaakclub HSG Hilversum, wel om kan lachen. Hij ziet echter ook dat schaken bij jongeren booming is. “De eerste editie in 2018 trok 32 deelnemers, de tweede in 2019 17”, aldus Roest. “Dit is de eerste keer na corona en meteen hebben we bijna 60 aanmeldingen. Dat is heel veel, zijn we heel blij mee.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Daarnaast, vervolgt Roest, wordt er regelmatig in de pauze op de telefoon gespeeld, en zijn er scholen met een eigen schaakclub. Ook binnen de Hilversumse schaakvereniging is zichtbaar dat veel jongeren graag schaken. Telde de vereniging acht jaar geleden slechts 16 leden, op dit moment zijn het er 112. 

Bijkomend probleem is wel dat steeds lastiger wordt om voldoende begeleiders te vinden voor de meer gevorderde jeugdleden. Roest: “Je zou inderdaad haast zeggen dat we aan ons eigen succes ten onder gaan. Mensen die zin hebben om schaakles te geven aan gevorderde leden zijn welkom.”

Uit de krant