Afbeelding
Foto's: Margot Brakel/Hilversum100

Toekomstlab Hilversum: jongeren aan de slag met de toekomst

Onderwijs & wetenschap

HILVERSUM - Het raadhuis van Hilversum stond donderdagmiddag bol van de energie en creativiteit. Scholieren uit het Hilversumse voortgezet onderwijs, professionals en medewerkers van de gemeente gingen tijdens het zogenoemde Toekomstlab met elkaar in gesprek over de toekomst, duurzaamheid en stadsontwikkeling van Hilversum.

Toekomstlab Hilversum is bedoeld om jongeren een podium te geven. Het is een werkplaats om te laten zien waar zij mee bezig zijn en wat hun ideeën zijn over het verleden, heden en de toekomst van hun leefomgeving. Via projecten op het Comenius College, A. Roland Holst College en het Aloysius College onderzochten de jongeren diverse vraagstukken rond erfgoed, mobiliteit, veiligheid en klimaat. 

Tijdens het evenement van afgelopen week waren de Burgerzaal, de raadzaal en het Dudok Architectuur Centrum omgevormd tot laboratoriumruimten waar volop geëxperimenteerd kon worden. De presentatie was in handen van biogeograaf en eilandonderzoeker Sietze Norder. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Margot Brakel/Hilversum100

De betrokken partijen (het Dudok Architectuur Centrum, Hilversum100 en Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek) kijken terug op een middag vol inspiratie waarbij leerlingen, docenten, ambtenaren en professionals aan het woord kwamen. Er waren diverse korte workshops, lezingen en optredens waar iedereen aan kon deelnemen. 

Zo konden deelnemers aan de slag met het ontwerpen van een huis met natuurlijke biobased materialen, vertelden zanger en filmmaker Mondo Leone over de kracht van storytelling en pitchten de jongeren hun ideeën aan professionele urban designers en aan buurtmaker Arjen Heus. Posters en maquettes waaraan de scholieren de afgelopen periode hebben gewerkt werden in diverse zalen getoond.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Margot Brakel/Hilversum100

Een panel van ambtenaren dat nauw betrokken was bij deze thema’s volgde alles wat die dag was gepresenteerd op de voet en gaf aan geïnspireerd te zijn en graag verder met de jongeren om tafel te gaan om input te verkrijgen. Tijdens het plenaire gedeelte gaf een ambtenaar terug dat ze het gesprek met de leerlingen zo waardevol had gevonden, omdat er niet wordt gedacht in regels en restricties maar in mogelijkheden en kansen.

Wethouder van cultuur Arno Scheepers betoogde over de grote waarde en input van jongeren. Zij zijn immers de toekomst van de stad en hun visie is bijzonder waardevol. Mogelijk zijn de eerste resultaten van het lab over een paar jaar al concreet zichtbaar in de stad.

Uit de krant