Minister Grapperhaus sprak een volle zaal van Sociëteit De Unie toe.
Minister Grapperhaus sprak een volle zaal van Sociëteit De Unie toe. Foto: Bastiaan Miché

Minister vindt 198 kapsalons en 280 schoonheidssalons in Hilversum 'vrij absurd'

Politie

HILVERSUM - "Als we het nu niet aanpakken, hebben we straks een generatie die het niet meer kan aanpakken." Dat zegt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens de bijeenkomst 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt' van de Hilversumse fractie van het CDA. Het onderwerp is ondermijning. En, menen de minister en ook burgemeester Pieter Broertjes, dat komt óók in Hilversum voor.

Ondermijning houdt in dat criminelen steeds meer gebruikmaken van diensten van de bovenwereld en zo meer invloed hebben binnen de samenleving. En die ondermijning is er volop, verklaren de christendemocraten het organiseren van deze bijeenkomst dinsdagavond, in de goedgevulde Grote Zaal van Sociëteit De Unie aan de 's-Gravelandseweg. "Is het bijvoorbeeld niet opmerkelijk dat Hilversum momenteel alleen al 198 kapsalons en 280 schoonheidssalons telt?"

Ook de minister noemt deze getallen 'vrij absurd'. Hij voegt daar 'schijnwinkels' als autoverhuurbedrijven, makelaars en notarissen, waar geld wordt witgewassen, aan toe. In het kort: ondermijning is overal. Daarbij komt ook dat de georganiseerde misdaad 'zich op een onvoorstelbare manier verhardt' en bepaalde beroepsgroepen, zoals rechters, advocaten en journalisten, beveiliging nodig hebben. Toch gelooft Grapperhaus dat het nog niet te laat is, al is het nu of nooit. Legalisering van drugs is wat hem betreft geen optie. "Dan gaat Nederland het afvoerputje van Europa worden."

Een groot deel van de aanwezigen - gezien de gemiddeld hoge leeftijd niet bepaald 'hipsters' die af en toe een XTC-pil slikken - is het met de minister eens. Toch missen zij een plan van aanpak. De politie komt ook handjes te kort. Broertjes heeft dat in zekere zin wel, heeft ambtelijke capaciteit en geld vrijgemaakt voor het probleem, en krijgt daarom op een zeker moment de vraag of hij niet de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid kan worden. Grapperhaus is op dat moment al vertrokken.

De burgemeester kan wel lachen om die opmerking, al is hij is het voor een groot deel met de minister eens. En ja, het kan allemaal nog goed komen, denkt hij, al is hij minder stellig dan zijn collega uit Den Haag. Het probleem is namelijk overal. Bijvoorbeeld een wijk als de Hilversumse Meent, aldus Broertjes, waar 'drugshandel aan de orde van de dag is'. Van belang in het hele proces is de aanwezigheid van de wijkagent. Die moet zichtbaar zijn. En dan is het lastig als veel agenten worden ingezet voor de beveiliging van mensen die bedreigd worden door figuren uit de onderwereld.


Uit de krant