Afbeelding

Hilversummer opgepakt voor grootschalige export drugs naar Scandinavië

Politie

HILVERSUM - Voor het op grote schaal transporteren van verdovende middelen naar het buitenland zijn afgelopen week zes mannen, waaronder een Hilversummer, aangehouden. Dat maakte de politie vrijdag bekend. 

De mannen zijn tussen de 35 en 66 jaar en komen - behalve uit Hilversum - uit Vinkeveen, Amsterdam en Zaandam. Zij zouden in georganiseerd verband op grote schaal verdovende middelen naar Denemarken en Zweden hebben laten vervoeren. De groepering maakte bij het transport gebruik van de anonieme berichtendienst EncroChat.

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid deed onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie de afgelopen maanden onderzoek naar het criminele samenwerkingsverband. “Uit onderschepte EncroChat-berichten bleek sprake van een duidelijke taak- en rolverdeling binnen de organisatie”, meldt de politie. “De organisatie maakte gebruik van dekmantelbedrijven, geavanceerde controleapparatuur en contra-observatie.”

Negentien transporten
Er ontstond zicht op in ieder geval negentien transporten met verdovende middelen naar Scandinavië tussen februari 2020 en oktober 2020. In samenwerking met de Deense en Zweedse autoriteiten zijn daar de afgelopen tijd meerdere chauffeurs van verschillende transporten aangehouden, die werden aangestuurd, begeleid en betaald door het criminele samenwerkingsverband waarvan de aangehouden verdachten deel uitmaakten. De Deense autoriteiten noemden de organisatie ook wel een ‘supermarket on wheels’.

De politie heeft afgelopen dinsdag op tien locaties huiszoeking gedaan. Naast de woningen van de verdachten zijn ook een bedrijfspand in Nederhorst den Berg en een garagebox in Vinkeveen doorzocht. Bij de huiszoekingen zijn meerdere Harley Davidson motoren, elf Rolex en Breitling horloges, diverse encrypted telefoons, sieraden, grote contante geldbedragen, administratie over encro-namen en transporten gevonden. 

Beslag gelegd
Ook is technische apparatuur aangetroffen om het verloop van de transporten te controleren dan wel de opsporing te belemmeren, zoals bakens, jammers en gps-trekkers. Ten slotte is beslag gelegd op diverse bankrekeningen, appartementen, een garagebox, een woning, personenauto’s en een boot. De verdachten zijn vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Zwolle en voor twee weken in bewaring gesteld. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Uit de krant