CDA-raadslid Gerben van Voorden.
CDA-raadslid Gerben van Voorden. Foto: © Bastiaan Miché

Vragen CDA over Hilversumse koranscholen met salafistische invloeden

Politiek

HILVERSUM - De Hilversumse fractie van het CDA wil opheldering van het college van burgemeester en wethouders over de aanwezigheid van drie lesorganisaties in Hilversum met sterk salafistische invloeden.

Aanleiding voor de serie vragen is de berichtgeving door Nieuwsuur en NRC waarin staat dat salafisten steeds meer greep krijgen op het islamitisch onderwijs in Nederland. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat kinderen op salafistische moskeescholen te horen krijgen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren ze zich af te keren van de Nederlandse samenleving.

Hilversum zou maar liefst drie van dit soort organisaties tellen. "Voor het CDA is de vrijheid van godsdienst een groot goed", benadrukken de christendemocraten. "De vrijheid van godsdienst ligt ingebed in de rechtstaat die ons aller vrijheid beschermt, religieus en niet-religieus en zorgt dat we in een vrije samenleving kunnen wonen. Wij trekken echter de grens bij het verwerpen van onze rechtsstaat en onze democratie."

De partij luidt daarom de noodklok en vraagt aan het college onder meer of er een verklaring is waarom Hilversum relatief veel van dit soort 'scholen' telt. Bovendien willen namens de fractie Gerben van Voorden en 
Jacobine van Dijk weten of de berichtgeving aanleiding is om maatregelen te nemen. 

Uit de krant