Wie komt er op de meest linker stoel te zitten?
Wie komt er op de meest linker stoel te zitten? Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Coalitiepartijen in Hilversum zoeken bij oppositie vervanger voor afgetreden wethouder Walters

Politiek

HILVERSUM - Coalitiepartijen Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA gaan komende week in gesprek met vier van de zes oppositiepartijen voor toetreding tot de huidige coalitie met een eigen wethouder. Deze persoon is dan de vervanger van de begin deze maand afgetreden wethouder Karin Walters (HvH).

Dat is de uitkomst van de gesprekken afgelopen week tussen de vier coalitiepartijen. Zij hebben besloten met elkaar verder te gaan en het aantal wethouders terug te brengen op vijf. Momenteel nemen de vier overgebleven wethouders tijdelijk de taken van Walters over. “De coalitiepartijen hebben samen de wens om te zoeken naar een bredere basis in de huidige gemeenteraad, waarbij het bestaande coalitieakkoord de basis blijft”, melden zij in een gezamenlijke persverklaring. 

Dit betekent dat de coalitiepartijen niet in eerste instantie zoeken naar een wethouder uit hun eigen koker. De komende twee weken voeren zij verkennende gesprekken met vier van de zes oppositiepartijen voor toetreding tot de huidige coalitie met een eigen wethouder. De vier partijen die zijn uitgenodigd zijn D66, Democraten Hilversum, PvdA en SP. Maandag en dinsdag vinden de eerste gesprekken plaats. ChristenUnie en BVNL zijn niet uitgenodigd, omdat deze partijen slechts een zetel hebben in de raad. 

Het besluit om de vier partijen uit te nodigen is ook het gevolg van de gewijzigde verhoudingen binnen de gemeenteraad. Na de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar terug was Hart voor Hilversum met acht zetels verreweg de grootste coalitiepartij. Door het vertrek van twee Hart voor Hilversum-raadsleden naar oppositiepartij Democraten Hilversum, is Hart voor Hilversum niet meer zo groot en bovendien heeft de coalitie met 19 van de 37 zetels nog maar een uiterst krappe meerderheid. “En er kan altijd een raadslid ziek zijn”, aldus fractievoorzitter Marleen Remmers van GroenLinks, om aan te geven dat er op zo’n moment ineens geen meerderheid is. 

Zware portefeuille
Zij benadrukt dat de gesprekken van komende week ‘aan een ronde tafel’ met de vier oppositiepartijen ‘open’ zullen zijn. “Het wordt zeker geen kruisverhoor. De vraag aan de partijen is vooral wat zij willen en wat zij kunnen.” Het doel is wel dat het coalitieakkoord zo veel mogelijk in stand blijft en de nieuwe wethouder zo veel mogelijk de portefeuille van Walters (onder meer Financiën, Media en Wonen) overneemt, vervolgt Remmers. “Het is een zware portefeuille voor een mooie gemeente met grote ambities. Het moet dus wel een stevig persoon zijn. En dat het een Hilversummer is, heeft wel onze voorkeur.”

Gezien het aantal zetels in de raad zijn D66 (7 zetels) en Democraten Hilversum (5 zetels) de voornaamste kandidaten om de coalitie te versterken. De vraag is echter in hoeverre zij akkoord zijn met het huidige coalitieakkoord en welke wethouderskandidaat zij naar voren schuiven. “Dat gaan we verkennen”, zegt Fennema. “Het is niet per definitie zo dat we dit gaan doen. We hebben nog altijd een meerderheid in de raad. Maar twee jaar terug na de verkiezingen stak Hart voor Hilversum met kop en schouders boven de rest uit en was het logisch dat zij een tweede wethouder (Karin van Hunnik, red.) leverden. Nu is dat verschil veel minder groot.”

Zorgvuldige snelheid
Duidelijk is wel, vervolgt de liberaal, dat doorgaan met de huidige vier wethouders en het daarbij laten een te zware belasting is voor dit viertal. Hij pleit daarom voor ‘zorgvuldige snelheid’ binnen dit verkenningsproces. Het coalitieakkoord overhoop gooien en opnieuw beginnen, ziet hij niet zitten. De stad moet bestuurd worden. “Het moet niet gebeuren dat we in de zomermaanden zitten te onderhandelen over een nieuwe coalitieakkoord. Dat kost allemaal veel te veel tijd. En er komen grote dingen aan: de kadernota, de mogelijke fusie met Wijdemeren. Dat zijn geen zaken die even kunnen blijven liggen.”

D66
Hoewel D66 met zeven raadszetels de favoriet lijkt om deel uit te gaan maken van de coalitie en een vijfde wethouder te leveren, zullen de Democraten zeker niet klakkeloos hun handtekening onder het huidige coalitieakkoord zetten. Dat zegt fractievoorzitter Jarno Deen. “Maar ik denk dat dit voor geen enkele partij geldt. We vinden allemaal wel wat.” Deen zal samen met fractiegenoten Vivienne Wesselink en Jos van Nistelrooij namens zijn partij het gesprek voeren met de coalitiepartijen. Hij geeft daarbij ook aan dat er veel overeenkomsten zijn tussen de partijen. “Soms moet je goed zoeken naar de verschillen. Maar de huidige coalitie wil Hilversum graag ‘koesteren’. Wij willen het meer ‘ontwikkelen’. Met name op het gebied van duurzaamheid en wonen hebben wij meer ambitie.” Deen wil geen antwoord geven op de vraag wie van zijn partij de eventuele wethouderskandidaat is. “We hebben meerdere geschikte kandidaten, van binnen en buiten de fractie.”

Uit de krant