Foto van de GNR vrijwilligersdag, die zaterdag plaatsvond.
Foto van de GNR vrijwilligersdag, die zaterdag plaatsvond. Foto: Jaap Vlaanderen

Hilversumse zorgen over kwetsbaarheid GNR

HILVERSUM - Het dreigende vertrek van Amsterdam uit het Goois Natuurreservaat (GNR) baart de gemeente Hilversum zorgen. Als de hoofdstad zich inderdaad terugtrekt, dan moet het GNR op zoek naar nieuwe partners en verdienmodellen om de kwetsbaarheid op te vangen.

Het GNR presenteerde haar begroting 2015. Daar heeft Hilversum geen aanmerkingen op, maar wel wilde de gemeente met een zienswijze reageren op een aantal ontwikkelingen binnen deze natuurinstantie. In een schrijven aan directeur-rentmeester Bert van der Moolen blijkt een van die aandachtspunten het mogelijke vertrek van Amsterdam. De rechter heeft in augustus gezegd dat de hoofdstad hier uit mag stappen, waardoor Hilversum, Huizen, Bussum, Naarden, Laren, Blaricum en de provincie Noord-Holland met elkaar verder zouden moeten.

Dat leidt volgens Hilversum tot een financieel wankele basis. Er moeten snel passende plannen op tafel komen om onder andere het mogelijke verlies van miljoenen euro's het hoofd te bieden. "De relatief kleine schaal van de organisatie van het GNR maakt de organisatie soms kwetsbaar. De gemeente Hilversum vindt het belangrijk om samen met de partners een visie te vormen op een toekomstbestendig GNR. De gemeente ziet het als noodzaak om nieuwe samenwerkingspartners te vinden, omdat dit de kwetsbaarheid vermindert", aldus het Hilversumse college.

Daarnaast Hilversum ziet het GNR graag verdergaan met de ingeslagen weg zelf meer inkomstbronnen aan te boren. Wel benadrukt de gemeente dat deze binnen de doelstellingen moeten vallen: natuurbehoud en het openstellen van de natuur voor het publiek.

Crematorium
Tevens geeft Hilversum aan niets te zien in een regionaal crematorium met horeca bij De Molshoop aan de Dr. Albert Schweitzerweg in Laren, dat op de grens ligt met Baarn en Hilversum. De gemeente erkent de regionale behoefte naar zo'n voorziening, maar geeft aan dat dit niet de goede locatie is. Grootste bezwaarpunt is dat er grond aan de natuur moet worden onttrokken. Dat is onwenselijk en druist volgens Hilversum in tegen de statuten van het GNR. Daarnaast zijn er goede alternatieven beschikbaar zijn, zoals Crailo.
"Uit onderzoek blijkt dat een dergelijke ontwikkeling op Crailo goed kan samengaan met het versterken van natuurwaarden en het goed functioneren van de natuurbrug. Daarom gaat Hilversum ervan uit dat het GNR, gezien haar doelstellingen, niet zal meewerken aan een crematorium bij de Molshoop en kenbaar maakt de grond niet te willen overdragen", schrijft het gemeentebestuur.