In de jeugdopvang Pieter de Hoogh krijgt Isabel Renaud structuur.
In de jeugdopvang Pieter de Hoogh krijgt Isabel Renaud structuur.

'Stop met bezuinigingen op Jeugdzorg'

HILVERSUM - Isabelle Renaud (16) uit Hilversum stuurde eind oktober per mail een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin ze betoogt dat bezuinigingen op Jeugdzorg meer problemen geven dan oplossen.

door Yvette Geerts

Isabelle woont sinds augustus in de jeugdopvang Pieter de Hoogh in Hilversum. Ze kwam daar terecht door een ingewikkelde thuissituatie die 'escaleerde' na de scheiding van haar ouders begin 2013. Ze noemt het zelf een pittige tijd, waarin ze eerst een tijdje bij haar moeder woonde, maar ook tijdelijk alleen en daarna bij vrienden. Tot slot belandde ze op straat. Ze zegt het niet met zo veel woorden, maar ze miste structuur.

Haar verblijf in Pieter de Hoogh geeft haar die noodzakelijke structuur. Door alle bezuinigingen staat die veilige haven op de tocht. Het schopt haar beeld voor de komende periode die ze daar nog mag doorbrengen danig in de war. Zij ziet de opvang echt als haar thuis en alle andere bewoners als familie. Iets wat ze zeker de laatste jaren erg heeft gemist.

Je hebt de brief niet alleen voor jezelf geschreven?
"Nee, doordat ik in het Project Zelfstandig Wonen zit, heeft het niet veel invloed op mijn persoonlijke situatie. Maar de opvang wordt op 1 januari 2015 volledig overhoop gegooid en er verdwijnen er ook een aantal uit de regio, zoals crisisopvang 't Joch."

Wat zijn de directe gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen?
"De gemeente moet bezuinigen en heeft besloten om per 1 januari een aantal opvanghuizen te sluiten. Daardoor wordt het grootste deel van de begeleiders ontslagen of ergens anders geplaatst. Ook de samenstelling van de bewoners verandert. In Pieter de Hoogh is nu plaats voor tien jongens en meisjes. Daarvan zijn er vier plekken beschikbaar binnen het zelfstandigheidsproject en zes voor Pieter de Hoogh. Dat zijn twee verschillende trajecten. Doordat ook is besloten crisisopvang 't Joch te sluiten, komt daar nu crisisopvang bij. Dat betekent drie soorten trajecten onder één dak."
Hoe kwam je op het idee om een brief te schrijven?
"De begeleiders vertelden ons over de bezuinigingen en wat er ging veranderen. Daar schrok ik wel van. Op hetzelfde moment moest ik op school bij Nederlands een klachtenbrief schrijven. Mijn leraar Nederlands en mijn tante hebben mij geholpen bij het schrijven en mijn tante kwam toen op het idee om de brief ook naar de gemeente Hilversum te sturen."

'Dat betekent dus straks drie trajecten onder één dak'

Je hebt de brief in een mail naar de Tweede kamer en naar de gemeente Hilversum gestuurd. Heb je al een reactie op je mail?
"Vanuit de Tweede Kamer heb ik een mail ontvangen met een bevestiging van ontvangst en dat ze het zullen 'bekijken'. Vanuit de gemeente Hilversum heeft wethouder Eric van der Want contact met mij opgenomen en we hebben een gesprek gehad. Ze hebben aangegeven dat er iemand vanuit de gemeente langskomt om toelichting te geven. Maar ook dat ze waarschijnlijk niets kunnen doen. Ze willen vooral een geluid laten horen."

Wat verwacht je dat Den Haag gaat doen met jouw 'brief'?
"Eigenlijk verwacht ik er niet veel van, wel jammer, maar ik ga wel nadenken over wat ik nog meer kan doen om aandacht te vragen. Kijken of er andere mensen zijn die mij kunnen helpen hierbij of invloed kunnen uitoefenen. De Tweede Kamer roept dat alles goed gaat en dat ze goed over alles hebben nagedacht. Maar ik ben het daar niet mee eens. Het heeft zo veel impact."
Je zit in 4 havo op het Goois Luyceum. Heb je al plannen voor de toekomst?
"Nee, eigenlijk heb ik daar nog geen duidelijk idee over. Ik vind talen leuk en zou wel willen doorleren. Maar dat is wellicht niet eens een optie. Als ik geen financiële hulp krijg van mijn vader dan moet ik zodra ik 18 ben gaan werken. Er gebeuren nu door bezuinigingen veel dingen tegelijk en er gaat veel veranderen. Terwijl stabiliteit en rust juist fijn zouden zijn."

Als jij mocht kiezen, waar zou dan op moeten worden bezuinigd?
"Niet op de zorg. Er zijn vast wel genoeg andere dingen waarop bezuinigd kan worden. Zelf zou ik liever bezuinigen op milieu, in ieder geval een eerlijker verdeling maken van waarop je bezuinigt."
Wat doe je in je vrije tijd?
"Door de week heb ik dat niet veel. Door school én verschillende programma's die ik in de opvang moet volgen. Een programma voor inzicht in je eigen gedrag en een zelfstandigheidstraining. Daarvoor moet ik bijvoorbeeld een spaarplan opzetten. Aan de zelfstandigheidstraining heb ik echt veel. Het geeft overzicht en maakt me ook echt zelfstandig. Zo moet ik kookcertificaten halen en kook ik nu zelf vier van de zeven dagen. De tijd die ik overhoud, besteed ik aan mijn vrienden."