Om 16.00 uur komt de Sint aan op de Kerkbrink.
Om 16.00 uur komt de Sint aan op de Kerkbrink. Foto: O.N.S. Bewonersvereniging

Hilversum klaar voor warm welkom Sinterklaas

HILVERSUM - Sinterklaas arriveert zaterdag als eerste in Gouda. Een paar uur later heet Hilversum de bebaarde kindervriend welkom. De festiviteiten beginnen om 13.15 uur in de Oude Haven en duren in totaal drie uur.

De intocht van de goedheiligman staat flink ter discussie in Nederland. Het Zwarte Pietendebat is breeduit gevoerd. In oktober is in Hilversum besloten niets te wijzigen in Hilversum. Dat was de uitkomst van een gesprek tussen burgemeester Pieter Broertjes en Ron Bijlsma, voorzitter van O.N.S. Bewonersvereniging en voorzitter Sinterklaas Comité Hilversum. "Het sinterklaasfeest is een traditioneel feest en Hilversummers zien die traditie graag voortgezet", sprak de burgervader toen. Wel voegde hij daaraan toe dat in Hilversum gesproken wordt over Pieten en niet langer Zwarte Pieten. Tevens zijn de oorringen weg. Dat was overigens in 2013 al het geval.

Zaterdag staat het kinderfeest weer op het menu in de mediastad en dat gaat gepaard met evenveel enthousiasme als altijd. "Er zijn dit jaar nog meer Pieten dan vorig jaar. De intocht gaat één groot feest worden", meldt Ron Bijlsma. "Met veel muziekpieten, bijzondere voertuigen en een aantal verrassingen hopen we de allerleukste en -grootste intocht van heel Nederland te worden. Sinterklaas hoopt dat zaterdag omwonenden en winkeliers aan de route de vlag uit willen hangen, zodat het nog meer een feestdag wordt", meldt de preses.

Het programma begint om 13.15 uur in de Oude Haven. Daar is muziek en probeert de organisatie telefonisch contact te leggen met Sint Nicolaas. Als alles volgens schema verloopt, dan meert de pakjesboot om 14.00 uur aan. Sinterklaas vertrekt dan met burgemeester Broertjes richting het podium bij de skatebaan waar beide heren de menigte gaan toespreken.

Om 14.30 uur verplaatst de stoet zich. Dan begint de optocht door Hilversum. Vanaf de kruising Taludweg/Hilvertsweg vertrekt het gezelschap naar de Neuweg. Hierna doet zij de Gijsbrecht van Amstelstraat aan en via de Bosdrift, de Havenstraat, de Brinkweg, de Langestraat en de Groest komen Sinterklaas en zijn gevolg aan op de Kerkbrink. De Sint wordt daar verwacht tegen 16.00 uur.

Overigens beginnen de festiviteiten op de Kerkbrink al om 15.00 uur. Als de eregast een uur later is aangekomen, gaat hij naar het balkon van Museum Hilversum. Vanaf die plek richt Sinterklaas zich tot de aanwezigen. Vanaf 16.30 uur gaan Sint en Piet de trap af om zich tussen het publiek te begeven. Rond 17.15 uur is het festijn over.

In Hilversum spreekt men van Pieten en niet van Zwarte Pieten