Transitie sociaal domein? Als je zegt 'de zorg verandert' dat snap je het meteen veel beter.
Transitie sociaal domein? Als je zegt 'de zorg verandert' dat snap je het meteen veel beter. Foto: Brian Elings

Duidelijke zorgtaal van gemeente

HILVERSUM - Van het onbegrijpelijke Sociaal Domeinjargon is met gemak een bingokaart te maken. Termen als voorveld, de regie voeren en keukentafelgesprek zijn voor professionals in de zorg gesneden koek. Alleen de vertaalslag naar de mensen voor wie de zorg bedoeld is, blijft uit. Bleef uit, want de gemeente Hilversum heeft een alternatieve woordenlijst Sociaal Domein uitgebracht.

Lianne Terpstra, werkzaam bij de gemeente Hilversum, kwam met het idee om de meest moeilijke termen van het Sociaal Domein (de drie dingen waar de gemeente voor moet gaan zorgen) in begrijpelijke taal op te schrijven. Dit plan werd geboren tijdens de Samenkrachtbijeenkomsten, waar de gemeente met belangenorganisaties en adviesraden sprak over de komende veranderingen in de zorg. Daaruit bleek dat het wollige taalgebruik voor veel inwoners abracadabra is.

"Diverse mensen waren soms echt geïrriteerd en vroegen of dat niet anders kon, zodat we elkaar beter kunnen gaan begrijpen", vertelt Terpstra. "Sommige woorden, zoals transitie of transformatie van het sociaal domein, zegt de mensen inderdaad helemaal niks. Maar als je zegt dat de zorg verandert, begrijpen ze het wel", is het heldere voorbeeld. Dat heeft geresulteerd in een voorlopige lijst van drie A4'tjes met uitleg van 32 begrippen, die te vinden is op www.hilversum.nl/meedoen.
Met de nadere veranderingen in de zorg krijgt de gemeente meer verantwoordelijkheid en taken. Een van die opdrachten om het nieuwe beleid te regelen en uit te leggen is duidelijk communiceren. Overheid en inwoners moeten op dezelfde golflengte zitten. "Het hele principe is dat de gemeente dichter bij de burgers staat. Dan moet je dat ook doen door dezelfde taal te spreken. Dat is best wel een uitdaging."
Met het oog op die ontwikkeling en de ambitie van het Hilversumse college van B en W om meer schouder aan schouder met haar inwoners op te trekken, zullen meerdere woordenlijsten verschijnen. Althans, dat ligt in de lijn der verwachting. "Ik hoop eigenlijk dat het een inspiratiebron kan zijn voor andere diensten die wij hebben. Gezien de nieuwe verhouding tussen overheid, waarin de gemeente moet bezuinigen, en inwoners, die zeggen dat de overheid zich niet overal mee moet bemoeien, is dit een goede stap", meldt Terpstra.