Van 6 december tot en met 4 januari kunnen de schaatsen weer aan in Hilversum.
Van 6 december tot en met 4 januari kunnen de schaatsen weer aan in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

IJsbaan is thuis naast Gooiland

HILVERSUM - Heel Hilversum krijgt de kans om te gaan schaatsen. Hilversum on Ice keert terug. Van zaterdag 6 december tot en met zondag 4 januari kunnen liefhebbers de ijzers onderbinden op de kunstijsbaan die naast Theater Gooiland komt. Dat is een nieuwe plek voor dit ijsfestijn. Desondanks zijn er al volop ideeën voor andere locaties.

Over 23 dagen gaat de ijsbaan op het parkeerterrein naast het Hilversumse theaterpand pas open. Stichting Hilversum on Ice heeft een nieuwe locatie gevonden nadat duidelijk werd dat het monumentale Dudokpark niet langer dienst kon doen als thuishaven. Buurtbewoners klaagden over overlast en onrust. Maar ver voordat er één iemand met de bekende oranje schaatsen over het kunstijs is gegaan op de nieuwe plek, wordt er op politiek niveau al gesproken over alternatieven.

D66-raadslid Annemarie den Daas heeft schriftelijke vragen gesteld of het schaatsevenement in 2015 al niet verplaatst kan worden naar het Langgewenst. Zij raakte geïnspireerd vorige week na een bezoek aan Scenecs filmfestival in de nieuwe bioscoop. "Wat een prachtig plaatje en uitzicht zou de ijsbaan opleveren", concludeerde zij.

"De gemeente zoekt een leuke invulling voor het marktterrein en wat is er nou leuker dan een ijsbaan? Dat begrijp ik heel goed. Misschien dat ze de oude Eurobioscoop die vanwege een monumentale gevel niet gesloopt wordt, kunnen gebruiken voor de horeca", zegt Scarlett van Altena van Stichting Hilversum on Ice.

Voorlopig is het voor de stichting niet reëel en wenselijk om in de toekomst te verhuizen naar het Langgewenst. "We hebben nu een hele positieve samenwerking met Theater Gooiland", aldus Van Altena. "Daarnaast moet een locatie niet alleen leuk, maar ook haalbaar zijn. Er zijn nogal wat faciliteiten voor nodig, zoals een krachtstroomaansluiting."

Hilversum on Ice wil graag vasthouden aan het een-tweetje met Gooiland. Zo kan de stichting gebruikmaken van de voorzieningen van het Hilversumse theater en zo hoopt Philip Lamers, de jonge en nieuwe directeur van het opgeknapte Gooiland, gasten van de ijsbaan welkom te heten. Grotere partijen kunnen nadat ze van de ijsvloer afkomen daar dineren en hun feest voortzetten. Er is daar ruimte voor 2000 man, terwijl kleinere feesten en partijen worden gegeven op en rond het kunstijs.

Hilversum on Ice houdt graag vast aan een-tweetje met het theater

Naast een deels overdekte schaatsvloer van 600 vierkante meter zet Hilversum on Ice een koek-en-zopietent neer en een winterbar. Op het terrein is eveneens ruimte voor chalets. Deze zijn door ondernemers af te huren. Het idee is dat zij daar een winkel kunnen beginnen en dat er de hele periode een kerstmarkt is. Daarmee wil Van Altena meer reuring krijgen. Ze hoopt op meer respons van het Hilversumse bedrijfsleven om met elkaar te werken aan een bruisender centrum. Sponsors kunnen zich melden via sponsoren@hilversumonice.com.

Een dikke maand lang kunnen belangstellenden komen vrijschaatsen. Voor de allerkleinsten is er een afgezette krabbelbaan. De gemeente Hilversum heeft een eenmalige subsidie gegeven van 20.000 euro zodat alle basisscholieren in klasverband gratis kunnen komen schaatsen. Kinderen kunnen ook leren schaatsen. Op iedere zaterdag en elke dag in de vakantie, behalve de feestdagen, verzorgt een oud-Nederlands kampioen kunstrijden van 09.00 tot 10.00 uur schaatsles.

Met de begroting bijna rond en een dikke drie weken te gaan, staat de organisatie te popelen om te kunnen beginnen. "Ik ben zo enthousiast", meldt Van Altena. "Ik hoop echt dat we meer bezoekers trekken dan de vorige keer. Toen hadden we 18.000 schaatsers, maar waren we wel vijf weken open. Nu nog maar vier. Hopelijk wordt het meteen vanaf de eerste week druk en weten de mensen ons vanaf het allereerste moment te vinden. Dat was bij de eerste editie niet zo", besluit ze.