VVD fel tegen proef met legale hennepkwekerij

HILVERSUM - Het proefballonnetje van de SP om een legale gemeentelijke wietkwekerij te starten prikt coalitiepartner VVD resoluut door. De liberalen voelen er totaal niks voor en stellen dat Hilversum geen "proeftuin moet worden voor gemeentelijke wiet".

Na een uitspraak in Groningen, waarbij een echtpaar schuldig werd bevonden aan het kweken van hennep maar geen straf kreeg vanwege het gedoogbeleid, zag Bianca Verweij een opening om de teelt te reguleren. In alle openheid en met een nette, gecontroleerde bedrijfsvoering zou Hilversum best een eigen kwekerij kunnen beginnen. De SP-fractievoorzitter somde diverse voordelen op, zoals de wietteelt uit het criminele circuit halen, de mogelijkheid om accijnzen te heffen en het creƫren van werkgelegenheid. Dit is voor de VVD een brug te ver. "Legalisering is geen wondermidddel voor alle problemen."
Verkuijlen zegt dat de afzetmarkt zal gaan verschuiven van binnen- naar buitenland. Hij vermoedt dat criminelen het dan gemunt hebben op legale hennepkwekerijen. Om overvallen te voorkomen is dan een flinke som geld nodig. "De beveiliging zal meer kosten dan de opbrengst van het Hilversumse proeftuintje", zo schrijft de liberaal.
Laat legalisatie van wietteelt daar waar het hoort, vindt de VVD. Dat is de taak van de landelijke politiek. Op lokaal niveau hiermee experimenteren is ook spelen met de veiligheid van de Hilversummers. Dat is in de ogen van Verkuijlen onverantwoord bestuur en een vreemde prioriteitenstelling. Daarnaast zijn er belangrijke zaken. "We hebben de handen vol aan het inrichten van de zorg die naar de gemeente komt als gevolg van de decentralisaties."