Ook de kinderboerderij ontvangt een donatie.
Ook de kinderboerderij ontvangt een donatie. Foto: Bastiaan Miché

'Dit is echt een cadeautje voor onze cliënten'

HILVERSUM - De Lakeland Foundation heeft 15 goede doelen in Gooi en Vechtstreek blij gemaakt met een geldbedrag om een project te realiseren. In Bussum kunnen drie organisaties aan de slag met het realiseren van hun zelf aangedragen project.

"Dit is echt een cadeautje voor onze cliënten", reageert Greetje Versteeg namens de Regionale Instelling Beschermd Wonen. Met de 2000 euro wil het RIBW een jeu-de-boulesbaan realiseren op de locatie aan de Hoge Naarderweg. Daarnaast ontvangt de kinderboerderij in Hilversum 1580 euro voor de aanschaf van materialen en kan de Costerustuin met 1867 euro nu twee nieuwe tuinbanken plaatsen.

Het bestuur had de intentie om 12.500 euro vrij te maken, maar doordat er zo veel organisaties een beroep deden op de Lakeland Foundation werd besloten het bedrag te verdubbelen tot 25.000 euro. Secretaris Pieter Schut: "Het regende aanmeldingen. De mensen uit de regio hebben massaal projectvoorstellen ingediend. We waren overdonderd door de vele aanvragen, het ging in totaal om projecten die bij elkaar een waarde van 250.000 euro vertegenwoordigden. Uiteindelijk hebben we daar dus 10 procent van kunnen schenken. Dat blijft lastig, want we moeten velen teleurstellen."

De winnaars zijn geselecteerd op projecten die dicht bij de doelstellingen liggen, zoals sociaal en kleinschalig. "Het ging echt om concrete plannen, geen giften. Het mooiste vinden wij het als de vrijwilligers die het project uitvoeren ook de aanvraag hadden gedaan, dan weten we vrijwel zeker dat het geld goed terecht komt. Uiteraard blijven we de projecten volgen."

De Lakeland Foundation bestaat dit jaar 25 jaar en heeft in die tijd al meer dan een miljoen euro aan goede doelen in de regio geschonken. De particuliere stichting is van het Larense echtpaar Otto en Morney Bekouw. Het geld voor de stichting werd verdiend in de verzekeringswereld. Toen bleek dat het echtpaar meer geld had dan ze nodig hadden, ontstond het idee voor de foundation. "Er zijn ook andere mensen op de wereld die behoeftes hebben. Ik vind het leuk om mensen blij te maken. Misschien heeft het ook met mijn geloof te maken. Je bent niet alleen op de wereld. Ik heb het gevoel dat het aardig is om mensen te helpen die het moeilijk hebben." Bekouw ziet zichzelf niet als weldoener maar 'als een radertje in een groter raderwerk'.
De Lakeland Foundation geeft twee maal per jaar geld aan goede doelen, dit keer was er extra geld vrijgemaakt vanwege het 25-jarig jubileum, maar in januari stelt zij opnieuw een geldbedrag beschikbaar.