Op zondag 23 november zijn nog meer feestelijkheden in de Hilversumse kerk.
Op zondag 23 november zijn nog meer feestelijkheden in de Hilversumse kerk.

'Waar je ook bent in Hilversum, je ziet altijd een stukje van de kerk'

HILVERSUM - Het gerestaureerde orgel van de St. Vituskerk is dit weekend feestelijk in gebruik genomen. Verschillende organisten speelden liederen en het kerkkoor zong. Een prachtig samenspel van klanken, een perfect begin om het 125-jarig bestaan van het gebouw te vieren.

door Barbara Schriek

Tijdens de eucharistieviering deze zondag kon iedereen genieten van het vernieuwde geluid van het orgel. Het orgel stond eerst in de kerk op de hoek Koninginneweg en Stationsstraat. Toen dit gebouw werd weggehaald, is het instrument meegenomen naar de St. Vituskerk op het Melkpad. Gerard de Ridder, een van de organisten, legt uit wat er allemaal gerenoveerd is aan het orgel. "Het hele instrument is uit elkaar geweest, een hele klus. De trompetpijpen stonden schuin. Voor het geluid is het beter als ze omhoog staan en dat is nu het geval. We hebben er nu ook een basson in en een pedaal. We kunnen nu dus een veel breder repertoire spelen." Enthousiast laat hij horen wat het allemaal kan en inderdaad, het klinkt heel goed.

Parochiaan Inge van Maaren is sinds eind jaren negentig betrokken bij deze kerk. In De Akker, het gebouw ernaast, vangen zij en anderen de kinderen op. "Wat oudere kinderen komen op de helft van de dienst op zondag naar de Akker om verder te praten en te spelen. De allerkleinste kinderen zijn hier de hele tijd. Zo kunnen de ouders zich beter concentreren op de preek."

Van Maaren heeft gekozen voor deze gemeenschap omdat ze iedereen zo attent vindt. "Er zijn hier mensen vanuit alle richtingen. Het moet klikken en dat doet het ook." Daarnaast geeft ze uitleg over het kerkelijk jaar, dat niet zoals de 'gewone' kalender begint op 1 januari, maar op de eerste advent. "Dat is de vierde zondag voor kerst. Op de laatste zondag vieren we dat we de kerk hebben en dat deze gewijd is. Op 10 december bestaat het gebouw precies 125 jaar, dus we vonden het een mooi moment om dat te vieren op 23 november. De dienst zal dan om 14.30 uur beginnen, de ochtenddienst vervalt hiermee. Zo willen we iedereen de kans bieden om te kunnen komen."

Toekomst
Na de dienst van zondag is iedereen nog in gesprek geweest over de toekomst van de parochie. "De kerk heeft een plaats in de samenleving, maar wel op een andere manier dan vroeger. Zo hebben we wel eens te horen gekregen dat mensen een kleine intieme ruimte missen", meldt Van Maaren. "En we gaan kijken of wij ons taalgebruik en stijl moeten handhaven of moderniseren. In januari volgt een symposium."

'De kerk heeft een plek in de samenleving; wel een andere dan vroeger'

Voor pastoor Wietse van der Velde is dit zijn eerste jaar hier. Eerst zat hij in Den Haag, maar de bisschop vroeg hem naar Hilversum te komen. Van der Velde is trots op deze kerk. "Waar je ook bent in Hilversum, je ziet altijd een stukje van het gebouw. Grappig vind ik dat."

Hij vertelt verder over de viering op 23 november. "De aartsbisschop zal dan ook aanwezig zijn en ook zullen er meerdere tentoonstellingen te zien zijn. Om 14.30 uur begint de pontificale hoogmis ten gevolge van de verjaardag van de kerkwijding. Hierna zal er een receptie zijn in De Akker. We hopen op veel mensen. Dit is tot slot dé oud-katholieke kerk van 't Gooi", vertelt de pastoor over de komende festiviteiten.