Koorleden zingen en tanken energie in St. Joseph.
Koorleden zingen en tanken energie in St. Joseph. Foto: Tukkie Tuk

Mantelzorgkoor is vooral koor voor ontspanning

HILVERSUM - "Het was een bijzondere Dag van de Mantelzorg. Dat had alles te maken met de saamhorigheid", zo stelt Ria de Jong van het Hilversumse Mantelzorgkoor, dat maandag twee keer optrad. Of zoals De Jong het zegt: ze zongen met elkaar.

'Droomland' galmt uit de huiskamer van woonzorgcentrum St. Joseph aan de Minckelersstraat. Deze ontspanningsruimte van Hilverzorg zit tjokvol: bewoners aan de ene kant en het Mantelzorgkoor aan de andere. Met in het midden spreekstalmeester Ria de Jong. Zij schuifelt door de ruimte. Eén vinger in de lucht, waarmee ze dirigeert. Aan haar andere hand loopt haar kleinzoon mee. Zodra een nummer afgelopen is, loopt ze naar het liedjesboek dat alle aanwezigen voor zich hebben en geeft snel aan welk liedje nu aan bod komt. "We hebben ons repertoire aangepast omdat we voornamelijk voor demente bejaarden speelden. Dit zijn voor hen liedjes van herkenning", legde de Hilversumse later uit.

De begeleiding, drie heren op accordeon, gitaar en viool, begint te spelen. De zingende dames zetten in. De aanwezigen luisteren aandachtig, kijken hun ogen uit naar wat er voor hun neus gebeurt en zingen vooral bij de refreinen de kelen schor. Het plezier is zichtbaar groot. Op het laatst, als het koor 'Het kleine café aan de haven' speelt, gaan zelfs bij enkelen de voetjes van de vloer.

Tevreden blikt ze terug. Om zich heen ziet ze blije gezichten. Daar gaat het om bij dit koor. Dat geeft energie. Energie die zij en haar leden weer kunnen gebruiken in hun zorgsituatie, die vaak zwaar is. Doel van het Mantelzorgkoor, dat een dikke tien jaar terug opgericht is, is om mensen die mantelzorg verlenen één keer in de maand te laten ontspannen. Ze even uit de zorgsfeer te halen. "We zijn allemaal mantelzorgers. Deze hele mooi groep mensen zit allemaal in hetzelfde pakketje. Op papier hebben we 35 leden, maar we zijn zelden compleet. Als we gevraagd worden te komen zingen, dan gaan we altijd. Optreden doen we niet. We zingen met elkaar en gaan ook altijd tussen het publiek zitten. Wij doen aan saamhorigheid door zang", vertelt De Jong.
De zangkwaliteit is minder relevant. Voor iedereen is plek bij het Mantelzorgkoor, dat iedere derde woensdag van de maand bijeenkomt in wijkcentrum St. Joseph. Volgens De Jong wordt daar wel eens minderwaardig over gedaan. "Ik zeg altijd tegen mensen als ze vragen of het koor wil optreden dat ze dan niet bij ons moeten zijn. Dit is voor ons ontmoeting. Zingen, daar worden we blij van en hopelijk ook de mensen die naar ons luisteren."