Volgens promotor Kamal Chabrani maakt het kickboksen nu een enorme ontwikkeling door.
Volgens promotor Kamal Chabrani maakt het kickboksen nu een enorme ontwikkeling door. Foto: Ben Pontier

'Wij willen het voorbeeld zijn'

HILVERSUM - Het kickbokslandschap is veranderd. Aan de ongecontroleerde groei aan evenementen is een einde gekomen. Een gala organiseren gaat niet zomaar meer, zoals voorheen. Dat heeft vooral te maken met de ontwikkeling die de sport momenteel doormaakt, zo stelt Kamal Chabrani, promotor van 'A night 2 remember' op zondag 30 november in de Dudok Arena.

door Ingmar Meijer

Chabrani keek even raar op z'n neus. Voor het eerst in vijftien jaar moest hij naar het raadhuis. Met de gemeente om tafel om te praten over de naderende 'onvergetelijke avond' in Hilversum, dat zijn Real Fighters dit keer verzorgt met Dojo Burning Heart. "Er is heel veel veranderd. Vroeger kon Jan en alleman een gala organiseren. Dat het fout ging had te maken dat er geen goed beleid en regels waren en dat mensen iets organiseerden waar ze geen verstand van hebben. Als anderen er een zootje van maakten, dan werden wij daar ook op aangekeken, terwijl er op onze evenementen, en wij organiseren al gala's sinds 1999, nog nooit iets gebeurd is gelukkig", vertelt hij.

De tijden van volop gala's in een weekeinde zijn voorbij. Wat Chabrani betreft, is het maar goed ook dat er meer controle en toezicht is. De sport is in ontwikkeling. Het kickboksen professionaliseert. Er is nu een overkoepelend orgaan. Dat is de Sectie Ringcontactsporten van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG). Deze is aangesloten bij NOC*NSF. Promotors moeten aan diverse eisen voldoen om een licentie te krijgen. Deze moet te goeder trouw zijn en moet een verklaring omtrent het gedrag overleggen. Sportscholen en trainers waarmee zij werken moeten zich conformeren aan de kernwaarden van de bond.

Daarnaast zijn gemeenten strenger, al beweert Hilversum niet strikter te zijn geworden. Volgens de gemeente zijn er de laatste jaren weinig aanvragen ingediend, waardoor het aantal kickboksevenementen beperkt was. Een verzoek wordt behandeld als een evenementenaanvraag en daar komt toch heel wat bij kijken voordat het licht op groen gaat. De openbare orde moet gewaarborgd zijn. Dat houdt bijvoorbeeld in dat de beveiliging op orde moet zijn en dat er een alcoholbeleid is.

"Wij willen het voorbeeld zijn", zegt de promotor stellig. "Wij gaan een evenement neerzetten dat strak georganiseerd is en waar geen alcohol geschonken wordt, wat normaal toch omzet is. Het is goed wat de gemeente doet. Zij moeten weten dat ze met mensen te maken hebben die goed over de dingen hebben nagedacht, zoals deelnemers, verzekeringen, brandveiligheid en beveiliging, zodat een sportief en veilig evenement kan plaatsvinden."

Meer controle en toezicht op gala's is maar goed ook

Al maanden zijn Chabrani en zijn partners bezig met de voorbereidingen. Over een dikke twee weken moet de beloning komen voor al het harde werk om een hoogwaardig evenement te verzorgen. "We hebben een prachtig programma op 30 november. Alle sportscholen uit de regio zijn benaderd. Zij hebben hun deelnemers kunnen opgeven. Dat heeft geleid tot een voorprogramma met veel regionale toppers en in het hoofdprogramma verschijnen Samantha van Doorn, Khalid Chabrani, Jeremy Blijd en Fred Sikking in de ring. Voor de Hilversummers Blijd en Sikking zijn er titels te winnen. Blijd kan zich kronen tot Nederlands kampioen, terwijl Sikking een gooi doet naar de wereldtitel (-95 kilo). "We mogen best trots zijn op de goede kickboksers die uit deze regio komen", meldt Chabrani.

De kers op de taart is het wereldtitelgevecht (-70 kilo) tussen Mohamed Khamal en de Thai Kongfah Sitmonchai. Zij beslissen onderling wie er met de kampioensgordel vandoor gaat in de Hilversumse sporthal. "Zo'n gala als dit is niet ieder jaar neer te zetten", zegt de promotor. "Dit moet een avond zijn waar iedereen naar uitkijkt." Kaarten zijn te koop bij Budo Shop aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 67 en bij de deelnemende sportscholen. Meer informatie is te vinden op www.realfighters.nl.