Ook het derde plan is onacceptabel, zegt Norman Vervat van de Historische Kring Albertus Perk.
Ook het derde plan is onacceptabel, zegt Norman Vervat van de Historische Kring Albertus Perk.

Forse kritiek van erfgoedclubs op plannen KRO-complex

door Ingmar Meijer

HILVERSUM – Of het derde plan voor het KRO-gebouw scheepsrecht wordt, valt te bezien. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok en ontwikkelaar Stebru Bouw zijn content met het nieuwe en vooral kleinere voorstel. Dat geldt niet voor vier erfgoedclubs, die het 'rommelen in de marge' blijven vinden.

Het fundament van het plan is niet goed in de ogen van Historische Kring Albertus Perk, de Stichting Cuypersgenootschap, Erfgoedvereniging de Heemschut en de Stichting Hilversum Pas op. Als het uitgangspunt niet klopt, dan is alles wat daaruit voortvloeit niet goed. "Met een verkeerd programma is nooit een goed plan te maken. Het kernprobleem is een overladen programma", zo tekent Norman Vervat op namens de vier instanties. Het aantal woningen is naar de mening van het kwartet nog altijd te gortig. Stebru heeft 85 woningen voor ogen in het KRO-complex. "Het aantal appartementen moet drastisch naar beneden worden gesteld, wil er voor ons een acceptabel plan liggen", klinkt het duidelijk.

De erfgoedclubs erkennen de inspanningen van de projectontwikkelaar om tot een beter plan te komen, maar vermoedelijk door de financiële haalbaarheid zijn er nog heel veel pijnpunten. Het kwartet ziet niets in de sloop en herbouw van de studio. Dit is noodzakelijk om een ondergrondse parkeergarage te kunnen realiseren. "Met een rijksmonument of onderdelen daarvan mag nooit lichtvaardig worden omgesprongen", zo meldt Vervat. "De ontwikkelaar dient zich tot het uiterste in te spannen de studio te behouden. Als onverhoopt sloop en herbouw de enige mogelijkheid zou zijn, dan dienen bij herbouw de exacte vorm, afmetingen, het materiaalgebruik en de positionering geheel overeen te stemmen met de huidige studio."

Sloop van de dubbele villa aan de Julianalaan ligt gevoelig. De erfgoedclubs proberen het pand te redden en hebben een aanvraag ingediend om deze op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Dat dit onderkomen vervangen zou worden door twee appartementengebouwen met 22 woningen zorgt voor afgrijzen. Onacceptabel is eveneens het willen neerhalen van het grootste gedeelte van de jarenvijftiguitbreiding van het KRO-complex. "Wij waarderen het dat het aanzicht langs de Emmastraat intact blijft, inclusief de betonnen letters op de gevel. Maar de vervanging van het grootste gedeelte aan de Julianalaan door een appartementengebouw van drie verdiepingen gaat wat ons betreft te ver."