Hilversum krijgt 'eindelijk'
een eigen crematorium

HILVERSUM - Hilversum krijgt een kleinschalig crematorium. De kogel is nu door de kerk. Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders die beslissing genomen. Daarbij liet wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok de term 'eindelijk' vallen.

"Begraven kan natuurlijk al in Hilversum, maar we gaan nu ook een kleinschalig crematorium realiseren. Dat is iets waar iedereen op zit te wachten", aldus de christendemocrate. Dit crematorium komt op de monumentale begraafplaats Zuiderhof, een ontwerp van de bekende Hilversumse architect Dudok, aan de Kolhornseweg.

Tot nu toe moeten Hilversummers uitwijken naar bijvoorbeeld Bilthoven voor crematies. Dat moet in 2016 verleden tijd zijn. Van Vroonhoven hoopt dat het bestemmingsplan volgende maand in orde is en dat volgend jaar zomer begonnen kan worden met de bouw. De wethouder denkt dat deze voorziening binnen een jaar moet kunnen verrijzen. Hilversum moet hiervoor nog een aannemer en architect vinden. Tegelijkertijd knapt de gemeente het entreegebouw aan de Bosdrift op. Daarvoor is 700.000 euro nodig. Hilversum wilde die betalen van de eerste opbrengsten van het crematorium, maar deze kosten gaat zij nu voorfinancieren.