Vrijdag 22 april vindt de uitreiking plaats van de Dutch Golden Stone Awards.
Vrijdag 22 april vindt de uitreiking plaats van de Dutch Golden Stone Awards. Foto: Robin Eggenkamp

Hilversum maakt zich op voor Scenecs Filmfestival

HILVERSUM - De rode kleur van het Scenecs Filmfestival overheerst momenteel in het centrum. De vlaggen wapperen bijvoorbeeld op de Groest en bij het station. Hilversum maakt zich van vrijdag 15 tot en met donderdag 21 april voor de eerste keer op voor dit internationale evenement. "Hilversum is een logische locatie", aldus festivaldirecteur Arya Tariverdi.

Morgen barst het festival los. Scenecs heeft zestig films en documentaires geprogrammeerd die twee keer te zien zijn in de Vue bioscoop op het marktterrein en op vier dagen zijn ook filmfestivalprojecten te zien in Filmtheater Hilversum. In de afgelopen maanden heeft de afdeling Programmeren onder leiding van Patrick Vranken en Piet Bijlholt een monsterklus geklaard. Zij hebben een eindselectie gemaakt uit 370 inzendingen wereldwijd. Er is gekeken naar inhoudelijke en technische kwaliteit.

Tariverdi benadrukt dat het festival enkel en alleen films en documentaires laat zien van beginnende makers. Deze producties zijn vaak rauw en puur. "Het is hun eerste productie. Daardoor kunnen ze een film met veel meer passie maken. Ze hebben nog geen water bij de wijn hoeven doen door bijvoorbeeld geldschieters. Ze hebben wel minder middelen tot hun beschikking, maar het is verbazingwekkend wat er met creativiteit kan." Het filmfestival kan een springplank zijn voor jonge film- en documentairemakers. "Wij bieden hen een professioneel podium. Veel films gaan bij ons ook in première. We hebben films uit 21 landen. Naast vertoning bieden we hen ook een netwerkplatform. Ze kunnen hier filmeducatie krijgen, zoals workshops."

Vrijdag 22 april is Studio 21 het decor van het Grand Gala. Wethouder Wimar Jaeger van Media doet het openingswoord, terwijl burgemeester Pieter Broertjes een prijs uitreikt. "Het gala is een onwijs on-Nederlandse happening", stelt de festivaldirecteur. Er is veel show en entertainment, de uitreiking van de Dutch Golden Stone Awards en veel glitter en glamour. Precies zoals dat hoort in de filmwereld. Tariverdi meldt wel dat de glamoureuze afsluiting van het festival voor bezoekers wennen was. Bij de eerste edities was het aantal smokings op één hand te tellen. Tegenwoordig doffen de gasten zich helemaal op alsof ze naar de Oscars gaan. "Mensen in spijkerstof heb ik al jaren niet meer gezien", meldt de festivaldirecteur.
Scenecs verloot twee keer tien kaarten voor het afsluitende gala. Wie hierbij aanwezig wil zijn moet een mail sturen naar office@scenecs.com. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Festivalkaarten zijn te koop bij de Primera.