Remkes was vorig jaar te gast in het raadhuis.
Remkes was vorig jaar te gast in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Ook Remkes concludeert geen machtsmisbruik

HILVERSUM – Ja, er was sprake van Grip 4 in oktober vorig jaar, maar nimmer heeft burgemeester Pieter Broertjes de macht die hij toen in handen had misbruikt. Die lezing bevestigt nu ook commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes.

Remkes reageert in een brief op vragen die de Statenfractie van de PVV had gesteld. Nick Kaptheijns van deze politieke beweging wilde onder meer weten of er bij het op- en afschalen van en naar Grip 4 geen mogelijke wetsovertredingen zijn gepleegd. Daarbij vroeg hij specifiek naar de rol van Broertjes, die optrad als voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en als woordvoerder van het Opvangverbond.

"Ik heb begrip voor het feit dat een dergelijke gebruik van de Grip-opschaling bij sommigen tot verwarring heeft geleid en de suggestie heeft gewekt dat er sprake was van overname van bevoegdheden door de voorzitter Veiligheidsregio", schrijft Remkes. "Die verwarring was er echter niet bij de betrokken burgemeesters. Omdat er geen gebruikgemaakt is van de bevoegdheden conform artikel 39 Wet veiligheidsregio's is er ook geen sprake van dat er misbruik is gemaakt van die bevoegdheden", klinkt de uitleg.
In de commissie Economie en Bestuur van donderdag 10 februari stelde Erik van Ouwerkerk namens Facebookgroep Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum de kwestie van de Grip 4 al aan de kaak. De Hilversummer kaartte toen het mogelijke machtsmisbruik aan van Broertjes in de periode dat de gemeenten uit de regio de vluchtelingenopvang op Crailo aan het regelen waren. De burgemeester wees dit verwijt resoluut van de hand.