Op zondag 17 juli staat Hilversum weer vol zonnebloemen.
Op zondag 17 juli staat Hilversum weer vol zonnebloemen.

Eigen MH17-monument

HILVERSUM – Geen landelijk herdenkingsmonument, maar Hilversum krijgt wel een eigen monument ter nagedachtenis aan de vijftien Hilversummers die omkwamen bij de vliegtuigramp van de MH17. Zondag 17 juli, twee jaar na dato, wordt het monument onthuld in het Dudokpark tegenover het Medisch Centrum.

In een brief aan de gemeenteraad legt burgemeester Pieter Broertjes uit dat de nabestaanden graag een herdenkingsplek willen hebben op een centrale en toegankelijke plek in Hilversum. "Daarom is besloten een monument voor de Hilversumse slachtoffers te ontwerpen", aldus de burgervader.

Hilversummer Sven Lamme heeft een ontwerp gemaakt. Hij heeft een studio in zijn woonplaats. Kunst-siersmederij Rein Tupker & zn uit Soest maakt het monument. Deze bestaat uit vijftien bronzen zonnebloemen. Voor elk slachtoffer een zonnebloem, die in een kring door bladeren met elkaar verbonden zijn. Voor het monument staat een bank waarin de namen van de Hilversumse slachtoffers zijn gegraveerd.

Op 17 juli 2014 verloren Quinn Schansman, John Allen, Sandra Allen-Martens, Christopher Allen, Julian Allen, Ian Allen, Charles Smallenburg, Therese Smallenburg-Brouwer, Carlijn Smallenburg, Werther Smallenburg, Gerrit Menke, Mary Menke-Bignell, Erik van Heijningen, Tina Mastenbroek en Zeger van Heijningen het leven. "De ramp heeft een diepe wond geslagen in de Hilversumse samenleving", aldus Broertjes. "De slachtoffers zijn nog dagelijks in gedachten bij hun familie, vrienden, buren, collega's en heel veel andere Hilversummers."

Broertjes typeert het monument als een monument van Hilversummers. Hij heeft meerdere signalen opgevangen dat inwoners een bijdrage willen leveren aan de realisatie van dit monument. In totaal is 50.000 euro nodig. De gemeente staat garant voor dit bedrag. "Maar het zou een mooi gebaar zijn als het monument door de Hilversumse samenleving mogelijk wordt gemaakt. Dan wordt het een monument van en voor Hilversummers", stelt hij.

Er is een werkgroep Sponsoring in het leven geroepen. Naast de burgemeester zitten Frits Vogel namens de serviceclubs, Wouter de Wild en Kim van Kampen namens de ondernemers en Flos Wisse Smit en Jules Dresmé namens de Hilversumse Raad van Kerken. Deze werkgroep heeft al een IBAN-nummer geopend. Doneren kan tot en met vrijdag 17 juni op NL23BNGH0285120964 onder vermelding van Hilversums Monument MH17. Meer informatie is te vinden op www.hilversumsmonumentmh17.nl of op de Facebookpagina van de gemeente Hilversum.

Naast de bronzen zonnebloemen die 17 juli onthuld worden in het Dudokpark zijn tijdens herdenkingsdag meer zonnebloemen te zien in Hilversum. Net zoals vorig jaar zijn bakken met zonnebloemen, die refereren aan het zonnebloemenveld in de Oekraïne waar de slachtoffers terecht zijn gekomen, op strategische punten in de gemeente neergezet.

Dit is de plek van het monument in het Dudokpark.