Wimar Jaeger (links) en Philip Lamers toosten op de herstart van de Hilversumse schouwburg.
Wimar Jaeger (links) en Philip Lamers toosten op de herstart van de Hilversumse schouwburg. Foto: Bastiaan Miché

Theater Gooiland moet weer avondje uit worden

HILVERSUM – "Wij programmeren weer." Gooiland schreeuwt van de daken dat de theaterfunctie weer in gebruik gaat. Artiesten als Ali B, Pieter Derks, The Kik en Tineke Schouten hebben al toegezegd op het podium van de schouwburg te staan. De missie is glashelder: de Hilversumse schouwburg moet weer een theaterprogramma hebben waar de eigen inwoners trots op zijn.

"Lang, lang geleden stond er in Hilversum een schouwburg genaamd Gooiland. Die schouwburg had een programma waar Hilversummers trots op waren. Laat dat nou precies zijn wat wij als team van deze locatie weer willen", meldt Philip Lamers, directeur van Stichting Schouwburg Gooiland.

Nieuw leven inblazen in de schouwburg is het devies. Dat gebeurde eerder al in de overige delen van Gooiland. Het theater aan de Emmastraat moet weer een volwaardig avondje weg worden. "De allure die Gooiland had, de intimiteit, de warme uitstraling en het monumentale: als je naar de schouwburg ging, ging je een avondje uit. Gooiland is ooit bedacht als cultuur- en gastvrijheidsmachine en dat moet het weer worden. Dat je als Hilversummer langsloopt en denkt: daar hebben wij iets heel moois. Dat verdient Hilversum", is de ambitie van Lamers. Afgelopen zomer is de zaal al aangepakt. De 750 stoelen, die nodig aan een opknapbeurt toe waren, zijn voorzien van een nieuwe stof. Theaterrood voert sinds afgelopen september de boventoon. Stoffeerderij Calypso met vestigingen in Capelle aan de IJssel en Zwartsluis gebruikte 1100 meter stof voor de metamorfose van de theaterstoelen.

'Aanwinst'
De jonge directeur kreeg steun vanuit het raadhuis. Het college van burgemeester en wethouders heeft meerjarige afspraken gemaakt met de stichting. Gisteren zetten Lamers en wethouder Wimar Jaeger van Cultuur hun handtekening onder het convenant waarmee Hilversum de schouwburg een steuntje in de rug geeft. "Het college is blij dat de Stichting Schouwburg Gooiland weer een theaterprogrammering gaat aanbieden aan Hilversum en de regio. Daarom ondersteunen we de stichting voor meerdere jaren", zijn de woorden van de D66'er. "De programmering van Schouwburg Gooiland is een aanwinst voor het culturele aanbod in Hilversum: professioneel theater, cabaret en muziek voor een breed publiek."