Partijen werken nu aan een goede overdracht.
Partijen werken nu aan een goede overdracht. Foto: Sjoerd Stoop

COA neemt taken van Leger des Heils over op Crailo

HILVERSUM – Blij zijn ze niet met het vertrek in Hilversum. De commissie Economie en Bestuur roemde vorige maand nog het werk en de inzet van het Leger des Heils op Crailo. Toch vertrekt de hulporganisatie. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt de regie over.

Dat is te lezen op de website van de gemeente Hilversum, waar wekelijks de stand van zaken te lezen is over de vluchtelingenopvang op Crailo. Vanaf zondag 1 mei neemt het COA het management van de opvang en de vluchtelingen over. Deze overname mag toch wel verrassend genoemd worden. Alle betrokkenen waren immers erg tevreden over het geleverde werk van de afgelopen maanden. De komende weken voeren het COA en het Leger gesprekken over hoe zij zo goed mogelijk de opvangtaken kunnen overdragen.

Sinds november was het Leger des Heils actief op de noodopvanglocatie. Dat gebeurde op voorspraak van de gemeenten die zich verenigd hebben in het Opvangverbond. Met een vaste locatie voor de toen ongeveer 100 vluchtelingen wilden de gemeenten een einde maken aan de kortstondige verblijven in sporthallen.

Volgende maand groeit het aantal vluchtelingen weer op Crailo. In totaal is er plek voor 300 asielzoekers. Dat is wat het COA en de provincie Noord-Holland, de eigenaar van de gronden, zijn overeengekomen. De twee partijen zijn nog met elkaar in overleg of dit aantal aan het einde van het jaar verdubbeld kan worden. Het is de bedoeling dat de regio voor de komende tien jaar opvang biedt aan 600 vluchtelingen. Daarmee is Crailo een volwaardig azc, zo meldt Hilversum.