Dochter Wicky van der Meijs hoopt dat nieuwe getuigen zich melden.
Dochter Wicky van der Meijs hoopt dat nieuwe getuigen zich melden. Foto: RTV NH

Hoop blijven houden in coldcasezaak Van der Meijs

HILVERSUM - Veertien jaar na de onopgeloste moord op de 72-jarige Hilversummer is de zaak van Martien van der Meijs heropend. Een coldcaseteam houdt zich nu bezig met het dossier. Op beelden die in de Verenigde Staten zijn bewerkt, zou de dader te zien zijn. De familie hoopt dat nieuwe getuigen zich melden, waardoor de moordenaar alsnog kan worden gepakt.

Op 30 januari 2002 verlaat de Hilversummer rond 00.30 uur zijn huis. Hij gaat de hond uitlaten. Op de Admiraal de Ruyterlaan wordt hij uit het niets neergestoken. Met zijn laatste krachten weet hij zijn woning nog te bereiken. Hij belt aan. Door de intercom hoort zijn vrouw Riet een stem die zij niet herkent. Ze hoort vreemde geluiden en woorden die niet ze begrijpt. De Hilversumse doet niet open omdat ze bang is. Martien sterft voor de voordeur. Een gegeven waar zijn vrouw het heel moeilijk mee heeft, geeft zijn dochter Wicky van der Meijs aan tegenover RTV NH.

In de veertien jaar die volgen, weet de politie de dader niet te pakken. Mogelijk heeft het te maken dat ze er pas in het ziekenhuis achterkwamen dat Martien was neergestoken. Eerder was het vermoeden dat de Hilversummer op een hekje gevallen was. Het bloed op de plek was al schoongemaakt.

De familie blijft hoop houden dat de dader achter de tralies belandt. "Elke keer als een van de rechercheurs belt met de vraag of ik kan terugbellen dan is er bij mij wel hoop. Dat is logisch. En als ik dan in de kranten of op de radio verneem dat bijvoorbeeld de moordenaar van Marianne Vaatstra gepakt is, dan is er altijd toch hoop dat ook dit bij mijn vaders dader gaat gebeuren", stelt Wicky.