In zijn atelier op Werf35 ontwierp Hilversummer Sven Lamme het MH17-monument dat 17 juli wordt onthuld in het Dudokpark.
In zijn atelier op Werf35 ontwierp Hilversummer Sven Lamme het MH17-monument dat 17 juli wordt onthuld in het Dudokpark. Foto: Bastiaan Miché

Zonnebloemen verbeelden slachtoffers MH17-ramp

HILVERSUM - Het waait en het regent als vormgever Sven Lamme de deur van Ontwerpstudio Lamme op Werf35 opendoet. Hij loopt door de loods, behendig over hout, meubels en andere obstakels stappend. "Hier is het", glimlacht hij. Hij stopt wat afvalhout in zijn allesbrandertje. In deze ruimte bedacht hij hoe het MH17-monument eruit zou kunnen zien. Trots was hij toen de commissie met hem in zee wilde. "Maar ik voel de druk wel."

door Karin van Leeuwen

Lamme was een van de vormgevers die door de gemeente Hilversum werden gevraagd om mee te denken over een MH17 herinneringsmonument. Helemaal de vrije hand had hij daarin niet, maar wel kon hij zijn eigen visie en draai aan het monument geven. Het was vanuit de commissie al snel een gegeven dat het vijftien zonnebloemen zouden worden. "Daar kon ik mij prima in vinden. Ik heb de bloemen laten variëren in grootte", vertelt Lamme. De grootste bloemen hebben de lengte van een volwassene en stellen ook de volwassen Hilversummers die omkwamen bij de ramp voor, de kleinere bloemen de omgekomen kinderen. "Maar," vertelt Lamme, "de grote bloemen heb ik niet al te hoog gemaakt, want anders kijken mensen continu de lucht in en dat is ook weer niet de bedoeling."

Het monument roept veel emoties op en de vormgever heeft goed nagedacht over hoe het eruit moet zien. Volgens Lamme werd het idee om een herinneringsmonument in Hilversum te realiseren vorig jaar al geopperd. Een jaar daarvoor kwamen vijftien Hilversummers op donderdag 17 juli 2014 om bij de MH17-ramp. De nabestaanden waren er nog niet aan toe om na te denken of ze behoefte hadden aan een herinneringsmonument, laat staan hoe het eruit moest zien. "Er zijn twee jaar verstreken en inmiddels vinden de nabestaanden het wel fijn dat er iets komt waar ze naartoe kunnen." De directe nabestaanden zijn vanaf het begin bij het monument betrokken. "De 15 zonnebloemen zijn in een kring door bladeren met elkaar verbonden. Bovendien beelden de groepjes bloemen de gezinnen uit." Op zijn werkbank heeft Lamme een stukje graniet liggen. Dat is het materiaal waarvan de bank wordt gemaakt die bij het monument komt te staan. "Als je goed kijkt zie je dat er een glimmertje in zit. Dat past weer heel mooi bij het brons van de zonnebloemen."

Het graniet komt uit een groeve in Duitsland, evenals het brons dat Kunst-Siersmederij Rein Tupker uit Soest gaat bewerken. Lamme is blij met het vakmanschap van Rein Tupker. "Hij is in mijn ogen de echte kunstenaar, niet ik", zegt hij bescheiden. Het monument komt te staan in het Dudokpark. De bank loopt een beetje rond en heeft een rechte zitting. In de opstaande rand van de bank worden de namen van de slachtoffers gegraveerd, aan de zijkanten van de bank komt vluchtnummer MH17 te staan.

Vanaf het moment dat hij de opdracht kreeg en er mee aan de slag kon, is hij er druk mee. "Ik voel de druk ook echt. Ik weet dat velen uitkijken naar dit monument en dat het belangrijk is dat het er komt." De kosten van het monument zijn beraamd op 50.000 euro. De gemeente staat garant voor dit bedrag, maar het zou een mooie geste zijn als het monument door de Hilversummers mogelijk wordt gemaakt. "De gemeente kan en wil het echt wel betalen. Maar er waren geluiden dat Hilversummers graag een steentje willen bijdragen zodat het ook een beetje 'hun' monument wordt." Over ongeveer drie maanden wordt het monument onthuld. Op zondag 17 juli, precies twee jaar na de ramp. "En op de dag dat ik 36 jaar word. Bizar hè?", besluit Lamme.

'Ik voel de druk en weet dat velen uitkijken naar het MH17-monument'