Nicolaas de Schrijver (midden) is tijdens de opening van het Atelierhuis in gesprek met een bezoeker.
Nicolaas de Schrijver (midden) is tijdens de opening van het Atelierhuis in gesprek met een bezoeker. Foto: Bastiaan Miché

Nu rust in de ateliertent

HILVERSUM – Aan het eeuwige pandhoppen is voorlopig een einde gekomen. Het Atelierhuis aan de Naarderstraat 84 is voor zeker de komende vijf jaar de thuisbasis van vijf culturele ondernemers. En een verlenging van nog eens vijf jaar behoort tot de mogelijkheden. "Dat geeft rust", stelt beeldhouwer Nicolaas de Schrijver.

Over het continu verhuizen van zijn atelier kan De Schrijver wel meepraten: in twaalf jaar tijd heeft hij al acht keer zijn spullen moeten pakken. Zoeken naar een andere locatie, weer ergens anders zien te aarden, om vervolgens relatief weer snel te moeten verkassen. Via de Stichting Magdalena werkte hij tijdelijk in het oude postkantoor en later aan de Neuweg. Verhuizingen brengen altijd onrust met zich mee en bevorderen het creatieve proces ook niet. "Lang niet altijd sloten de periodes op elkaar aan, dus moest je je spullen opslaan en kon je niet eens werken", aldus De Schrijver.

Nu is er sprake van rust, meer zekerheid en stabiliteit. Met z'n vijven hebben ze een eigen creatieve broedplaats gecreëerd op de Naarderstraat 84. "Noem het een soort minigemeenschap", meldt de kunstenaar. Naast De Schrijver hebben nu schilderes Hannelore Oudijk, beeldend kunstenaar Claudia Gianotten, fotografe Maud Berger en vormgeefster Marijke Geeve daar hun werkplek ingericht. Een mooie combinatie van ambachten die elkaar goed aanvullen, zoals de beeldhouwer aangeeft. En een locatie waar ze kunnen werken en hun cursussen kunnen verzorgen.

Over het belang van deze gezamenlijke culturele onderneming blijft hij wat cryptisch. "Kunst hoort bij de cultuur van de stad", stelt de beeldhouwer. "Het beleid moet erop gericht zijn om kunst te stimuleren en creativiteit handen en voeten te geven. Dat past bij Hilversum, want dat is toch de mediastad", vindt de beeldhouwer.
Enigszins verscholen op de Naarderstraat is het Atelierhuis te vinden. Achter een woning aan de straatkant is de wapperende witte vlag met tekst te zien. Daarna valt het oog op het groene houten pand, dat dateert uit begin 1900. Een gebouw dat niet zou misstaan in de Zaanstreek. "Het is een beetje een Zaans huisje, hè", zegt De Schrijver als hij de deur van het kunstenaarsonderkomen opendoet. Bij binnenkomst hangt aan de rechterkant van de gang een bord met foto's. In ruim een jaar tijd zijn er bergen werk verzet om te komen tot het Atelierhuis. Dat maken de kiekjes direct duidelijk.
De Naarderstraat 84 bleek tijdenlang een ideale plek voor een grote en professionele wietplantage. Juist omdat het in de luwte ligt, kon hier hennep gekweekt worden. De Schrijver was met de verhuurder, een vriend van hem, vlak na de ontdekking van de kwekerij in het pand. Terwijl de vele planten er nog stonden opperde hij voorzichtig of de verhuurder het niet zag zitten om het gebouw geschikt te maken voor ateliers. Daar zag hij wel heil in, maar stelde als voorwaarde dat dit wel goed in de steigers gezet moest worden. "Als eerste heb ik Hannelore gevraagd. Ze stond midden in de plantage toen ik tegen haar zei: Je hebt er wel wat fantasie voor nodig, maar hier kunnen we voor langere tijd zitten. Doe je mee?", zo herinnert hij zich nog.

Het heidense karwei zit er inmiddels op. Het Atelierhuis is af. Veel uren zijn in de gigantische opknapbeurt gestoken. Het resultaat mag er zijn. Samen met de buren zijn onder meer de bomen gesnoeid. Daardoor is er veel licht in het pand en heeft dit gezorgd voor een ansichtkaartachtig uitzicht op de Onze Lieve Vrouwekerk: een bron van inspiratie voor De Schrijver.

Zondag 4 april was de officiële opening van hun creatieve thuishaven. Meer dan honderd belangstellenden kwamen langs en zagen hoe het souterrain, de begane grond en de eerste etage zijn opgeknapt. Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum, deed het openingswoord. "We hebben ons als groep kenbaar gemaakt aan Hilversum. Daarvoor hebben we een opening gehouden en hebben we veel positieve reacties gekregen", aldus De Schrijver.

'Soms moest je je spullen opslaan en kon je niet werken'