De eerste bomen zijn al geplant in het centrum.
De eerste bomen zijn al geplant in het centrum. Foto: Bastiaan Miché

Budget van 1 miljoen euro ontoereikend voor 1000 bomen

HILVERSUM - Duizend bomen planten voor 1 miljoen euro blijkt niet realistisch. Daarom gaat de gemeente zo veel mogelijk bomen en ander groen plaatsen op plekken in Hilversum waar vergroening hard nodig is.

Vorig jaar nam de gemeenteraad unaniem de motie '1000 bomen voor Hilversum' aan. De politiek trok voor de bomen die een diameter moeten hebben van 20 centimeter een bedrag uit van 1 miljoen euro. Dit budget is niet toereikend, zo maakt de gemeente bekend. Als Hilversum die duizend nieuwe bomen zou willen laten plaatsen, dan kost dat 4,5 miljoen euro. De eerste dertig bomen zijn geplant. Met de overgebleven 880.000 euro probeert wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok zo veel bomen en planten te realiseren als het budget toelaat. Zo handelt zij in de geest van de motie en kan er snel en zichtbaar vergroend worden.
Tevens heeft het college besloten Hilversum groener te maken in zeven sporen. De eerste fase is al klaar met het plaatsen van de eerste dertig bomen. Een van de andere sporen is bijvoorbeeld het vergroenen van de entrees van de stad.