Weinig reacties op brief van de wethouder.
Weinig reacties op brief van de wethouder. Foto: Bastiaan Miché

Telefoon niet roodgloeiend na statushoudersbrief

HILVERSUM - Slechts enkele mails en een paar belletjes zijn afgelopen week binnengekomen bij de gemeente. Facebookgroep Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum had eind vorige week opgeroepen om de gemeente plat te bellen om vragen te stellen en hun zorgen te uiten over de mogelijke komst van statushouders bij hen in de buurt.

Vorige week heeft wethouder Nicolien van Vroonhoven van Wonen en Grondzaken een brief de deur uit gedaan naar de omwonenden van De Stolpe aan de Zonnelaan en de Augustinushof 63. Twee locaties die Hilversum momenteel bekijkt om statushouders tijdelijk in te huisvesten. Een aantal bezorgde Hilversummers heeft gereageerd, zo laat de woordvoerster van Van Vroonhoven weten.

Over vijf weken moet duidelijk zijn of statushouders (asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning) terechtkunnen op de genoemde locaties. De gemeente is in gesprek met de verhuurder van De Stolpe en de huurder van het eigen pand in het Augustinushof. Over het wel of niet huisvesten van de statushouders komt geen inspraakavond. Hilversum zegt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te gaan nemen zoals door het Rijk gevraagd is. Wel gaat zij met omwonenden in gesprek over de veiligheid in en rond de gebouwen en het beheer.

Vandaag - donderdag 28 april - heeft Van Vroonhoven een onderhoud met de initiatiefnemers van de Facebookgroep, zo melden de vier initiators. De wethouder geeft dan onder andere een toelichting op de huisvesting van statushouders en dan met name de locatie in Kerkelanden (Augustinushof 63).