Klamer ontvangt steeds meer signalen dat het niet lekker loopt bij onderdelen van Versa.
Klamer ontvangt steeds meer signalen dat het niet lekker loopt bij onderdelen van Versa. Foto: Bastiaan Miché

'Mensen in Hilversum krijgen er last van'

HILVERSUM - De relatie tussen wethouder Arjo Klamer en het bestuur van de Stichting Versa Welzijn is sinds juli vorig jaar behoorlijk bekoeld. Nu geeft de SP'er aan dat de welzijnsorganisatie gemaakte afspraken niet (goed) nakomt. Hij vangt steeds meer signalen op dat het op verschillende onderdelen niet goed loopt. Daarom heeft hij dinsdag een brandbrief verstuurd.

"Op een gegeven moment is de maat gewoon vol", erkent Klamer. Naar zijn mening levert Versa niet wat is afgesproken met de gemeente. De aansturing van de professionals in het maatschappelijk, buurt- en jongerenwerk is niet goed. Het piept en het kraakt. Medewerkers zitten tot hun oren begraven in het werk en komen niet meer goed toe aan het uitvoeren van hun taken. Aanleiding om in de pen te klimmen is het uitstelverzoek van de subsidieaanvraag 2018.

Het loopt niet lekker in het welzijnsveld. Steeds vaker ontvangt de SP-wethouder dit soort signalen. “Er is gedoe met de Mix, met de huiswerkbegeleiding in De Keet, met het maatschappelijk werk en zo is er ook de Vrijwilligerscentrale die niet altijd bemand is. Daar krijgen mensen in Hilversum last van”, zegt Klamer streng. De aansturing van de professionals is volgens hem niet op orde. “Dat doet mij pijn, want het zijn goede mensen. De buurt-, de jongeren- en de maatschappelijk werker horen lol te hebben in hun werk. Zij doen ook belangrijk werk."

Klamer zegt dat de gemeente heeft meebewogen met Versa Welzijn die nu van een beleidsorganisatie naar een uitvoeringsorganisatie gaat. Hilversum vormt het welzijnsveld om met een buurtgerichte aanpak. Volgens de wethouder is er genoeg ruimte gegeven aan de welzijnsorganisatie in dit proces. Het bestuur van de welzijnsorganisatie moet de gemaakte afspraken nakomen. Volgens Klamer heeft hij het probleem meerdere keren aangekaart bij de directie van Versa, maar krijgt hij geen enkele reactie. Hij hoopt binnenkort een gesprek te kunnen voeren met de raad van toezicht om tot een evenwichtige oplossing te komen.

Het managementteam van Versa Welzijn heeft woensdagochtend vergaderd, nadat Klamer dinsdagavond zijn brandbrief de wereld in had gestuurd. Telefonisch wilde niemand reageren. Er werd doorverwezen naar een reactie die op de website is gezet. Hierin zegt de raad van toezicht dat zij de signalen serieus neemt en met Klamer om de tafel wil om tot een goede oplossing te komen. Het doel is en blijft de kwaliteit van de dienstverlening zo goed mogelijk in te vullen in Hilversum. "Dit in het belang van alle mensen die gebruikmaken van onze diensten."

'Op een gegeven moment is de maat gewoon vol'