In de Bloemenbuurt is het nog zoeken naar een vaste stek voor de bus.
In de Bloemenbuurt is het nog zoeken naar een vaste stek voor de bus. Foto: Bastiaan Miché

Broodnodige ontmoetingsplek
voor de buurt op wielen

HILVERSUM – Eerder dan gedacht heeft de gemeente besloten de buurtbus in te zetten. De noodzaak voor een ontmoetingsplaats in de Bloemenbuurt is groot nu wijkcentrum De Lelie na twee branden op woensdag 22 maart onbruikbaar is geworden. Met een ontmoetingsplek op wielen wordt het leed daar enigszins verzacht en kunnen er activiteiten voor jong en oud verzorgd worden, net zoals in de rest van de gemeente overigens.

Het wegvallen van De Lelie is een klap voor de buurtbewoners, de huurders en de gebruikers van het wijkcentrum aan de Leliestraat. "We kunnen deze bus goed gebruiken, des te meer nu De Lelie in vlammen is opgegaan", sprak SP-wethouder Arjo Klamer van Buurten donderdag.

Dat geldt zeker voor de jongeren, zo liet jongerenwerker Brahim Ej-Jaouani vlak voor de onthulling van deze zogeheten 'generatiebus' weten. Op dinsdag- en donderdagavond waren er altijd activiteiten voor de jeugd. Die dreigden weg te vallen voor de groep van zeker zestig jongeren in totaal. Maar de omgebouwde SRV-wagen biedt uitkomst. "Dit is een tijdelijke oplossing", gaf hij aan. "Je kunt elkaar hierin ontmoeten. Dit is minder groot dan dat we in De Lelie hadden, maar we kunnen hierin genoeg dingen doen. Wat? Je kunt zo creatief zijn als je maar wilt", vervolgt de jongerenwerker. Een punt van aandacht is nog wel dat de buurt op de momenten dat hij rond De Lelie staat een vaste locatie moet hebben. De bus heeft nogal wat ruimte nodig.

Dartbord
De generatiebus is voor jong en oud. Daarmee is binnen ook rekening gehouden. Achterin hangt een wand met folders en brochures. Aan de verschillende onderwerpen is duidelijk te zien dat de nieuwe bus bedoeld is voor nul tot honderd. Ook qua inrichting is het een stuk rustiger en zakelijker dan de inmiddels afgeschreven jongerenbus. Verder hangt het dartbord al en een grote smarttelevisie. Onder de kussens is genoeg opslagruimte voor spelletjes en dergelijke.

Aan de gedachte dat de gemeente de generatiebus eerder inzet dan bedoeld, zit een kanttekening. Een dikke anderhalf jaar terug is de door de SP ingediende motie door de meerderheid van de raad aangenomen. De aanschaf kostte 50.000 euro. Hiermee is het de bedoeling dat Hilversum met een tweede mobiele ontmoetingsplaats beter kan inspelen op de behoefte van jongeren én ouderen. Nu blijkt de komst van de generatiebus harder nodig aangezien de jongerenbus, die al jaren succesvol wordt ingezet, niet meer door de keuring komt. Klamer liet weten dat hier een nieuwe bus voor in de plaats komt.

Voordat de wethouder de buurtbus officieel in gebruik nam donderdag, zei hij dat de komst lang op zich heeft laten wachten. Langer dan gewenst in ieder geval. Dat had onder meer te maken met het regelen van de verzekeringen en het vinden van chauffeurs. "Het heeft lang, te lang geduurd, maar het is ons gelukt en daar ben ik heel blij mee. We moeten ervoor zorgen dat ook ouderen hier gebruik van gaan maken. De bus is een plek om bij elkaar te komen", aldus de SP-bewindsman.

'Voor zorgen dat ook ouderen hier gebruik van maken'

Bianca Verweij, SP-fractievoorzitter, was aanwezig bij de ingebruikname van de bus. Dat zij een motie indiende voor een tweede bus had alles te maken met het bewezen nut van de jongerenbus. De politica zag tevreden aan dat jongeren 's avonds kennismaakten met de nieuwe voorziening.