Bewoonster Loekie Verweij overhandigde vrijdag de petitie aan wethouders Voorink en Klamer.
Bewoonster Loekie Verweij overhandigde vrijdag de petitie aan wethouders Voorink en Klamer. Foto: Bastiaan Miché

'Zorg voor een geluidsscherm'

HILVERSUM - Aan de rigoureuze bomenkap langs de A27 is niets meer te doen. Het leed is geschied. De doorgezaagde stronken liggen netjes gestapeld op elkaar. Met het onverwachte weghalen van de bomen door Rijkswaterstaat kampen de bewoners met een probleem: geluidsoverlast. Zij vinden het niet meer dan normaal dat er een geluidsscherm komt. Maar krijgen zij ook een geluidswal?

Sinds de bomenkap van een paar weken geleden klagen de Hilversummers van de villawijk steen en been. Rustig op het terras zitten is er niet meer bij. Gek worden de bewoners van de 85 huizen van het geluid van het voorbijrazende verkeer. "Een heel bos is weggekapt", meldt bewoonster van de West-Indische buurt, Marike Hoving, duidelijk. "Veel dikke dennen zijn weg. Die hielden veel lawaai tegen." Marian Tabak bevestigt de lezing van Hoving. "Dit is aantasting van onze leefbaarheid. We ervaren beduidend meer geluidshinder."

De bewoners zitten met veel vragen waar zij niet of nauwelijks antwoord op krijgen van Rijkswaterstaat. Waarom zijn zij niet op de hoogte gebracht van de bomenkap? Twee weken geleden gaf wethouder Arjo Klamer namens de gemeente aan ook niet op de hoogte te zijn van deze plannen. "Ook wij waren verrast", meldde hij toen. Waarom moeten de bomen überhaupt verdwijnen, terwijl Rijkswaterstaat beweert twee keer drie banen te kunnen creëren op het bestaande wegvlak? Waarom staan er langs de weg verder wel geluidsschermen en kan het hier niet? De bewoners ervaren deze handelswijze als discriminatie. Hoe kan het dat in Nederland burgers verschillend behandeld worden, is de volgende vraag die zij stellen.

Vrijdag maakten zij hun onvrede wereldkundig en vroegen tegelijkertijd steun van Hilversum. Ter compensatie van de bomenkap vinden zij het niet meer dan normaal dat Rijkswaterstaat een geluidsscherm neerzet. Dat zorgt ervoor dat het aantal decibellen weer aanvaardbaar is en dat de bewoners beschermd zijn tegen fijnstof en lichtvervuiling.

De wethouders Floris Voorink (Verkeer, Ruimtelijke Ordening en Vergunningen) en Klamer, als wijkwethouder, namen vrijdagmiddag midden in het kapgebied een goedgedocumenteerde petitie in ontvangst van bewoonster Loekie Verweij. De wijkbewoners hebben 272 handtekeningen opgehaald voor de komst van een geluidswal. Nu hun leefomgeving is aangetast om uitbreiding van de A27 mogelijk te maken, hopen ze op steun van de gemeente Hilversum in deze strijd. Vooralsnog komt Rijkswaterstaat volgens de Hilversummers niet over de brug.
Voorink gaf te kennen de boodschap goed begrepen te hebben. Hij kondigde aan dat Rijkswaterstaat woensdag (gisteren, red.) langskwam op het raadhuis om een stevig bakje koffie te drinken. De VVD'er kaartte aan dat de invloed van de gemeente beperkt is op projecten van het uitvoerende agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Rijkswaterstaat staat er volgens de liberaal om bekend dat zij op wettelijk gebied het minimaal noodzakelijke doet. Een extraatje is lastig, maar dat is wel wat Voorink probeert te bewerkstelligen. Hilversum kan en gaat de 3 miljoen euro voor de geluidswal over een traject van 2 kilometer langs de snelweg niet betalen, deelde hij vrijdag mee. "Ik kan dat geld niet tevoorschijn toveren."

Dat de gemeente de helpende hand wil bieden, waarderen de bewoners van de West-Indische buurt. Die steun maakt hun positie sterker. Even verderop heeft de hulp van de gemeente Eemnes namelijk ook geholpen. Langs de Zuidpolder komt daar mede met gemeentelijk en provinciaal geld nu een scherm. De Hilversummers hopen op eenzelfde effect. Bewoner Kees Tabak plaatst vraagtekens bij het bedrag van de door Voorink genoemde 3 miljoen euro. Uit zijn eigen berekeningen moet het minstens een miljoen euro goedkoper kunnen. Maar wat de kosten ook zijn, dat geluidsscherm moet er ter compensatie komen. De huidige situatie is onaanvaardbaar.

Hoe kan het dat burgers in Nederland verschillend worden behandeld?