'Ik heb veel blije gezichten gezien', gaf directeur Dick Slootbeek aan.
'Ik heb veel blije gezichten gezien', gaf directeur Dick Slootbeek aan. Foto's: Bastiaan Miché

Zonovergoten Hilversum City
Run zorgt voor veel vrolijkheid

HILVERSUM - Twee jonge jongens lopen hand in hand naar de finish. De speaker merkt op dat sport verbroedert en attendeert de toeschouwers op hun aankomst. Dan ziet hij dat één van de twee in een Feyenoord-shirt loopt. "Hij heeft wel het verkeerde shirt aan", schalt door de boxen. Het leidde tot een glimlach op de gezichten.

Dat tekende de Hilversum City Run. In een ongedwongen sfeer legden zaterdagavond en zondag zo'n 9.000 deelnemers hun wedstrijdkilometers af in het centrum. Er viel geen onvertogen woord. "Ik heb veel blije gezichten gezien", blikt Dick Slootbeek, directeur Hilversum City Run, terug. "Ik ben heel tevreden. Het was een mooi evenement. Ik zeg: op naar 2018."

Dik een half uur voor de eerste start puilde het qua deelnemers al uit op het vernieuwde marktterrein. Veel ouders en kinderen maakten zich op voor hun rondje van 1,5 kilometer. Duidelijk is dat iedereen zin heeft om te gaan lopen of te komen kijken naar de prestaties van de deelnemers. Bij de stand van HilversumsNieuws vliegen de klappers om de lopers hoorbaar mee aan te moedigen weg. Burgemeester Pieter Broertjes moest het eerste startschot nog lossen om 11.30 uur toen alle 'handjes' al waren weggegeven.

Het weer werkte zondag mee. De zon straalde. Dat zorgde voor overvolle terrassen en een goede bezetting langs de dranghekken in het centrum. Naast duizenden sportievelingen bracht de City Run nog eens een veelvoud aan publiek op de been. Voor de wethouder van Sport, Floris Voorink, is de Hilversum City Run een goed evenement waarmee de gemeente gepromoot wordt. "Dit is top", zei hij zondagmiddag. "Je ziet dat Hilversumse bedrijven gasten van buitenaf uitnodigen om hier te komen lopen of te kijken. Dat is goed. Daarnaast zie je dat het evenement steeds groter en beter wordt, ook qua organisatie. Met name de Gooise Atletiek Club levert veel vrijwilligers. Dat is waanzinnig. Dit evenement is goed voor de fitheid. Het is goed dat we mensen aan het bewegen krijgen en alsof de duvel ermee speelt: we hebben altijd mooi weer", was de verdere reactie van de trotse VVD'er.
Met rode hoofden keren de lopers terug op het marktterrein. Met de medaille om de nek hebben veel lopers niet één maar twee flessen water gepakt na de finish. Het is flink bijtanken. Onderweg water nuttigen is voor velen niet prettig. Dat ondermijnt het ritme. De temperatuur is eigenlijk net een paar graden te hoog. Doordat het vrij warm is, vielen de tijden bij veel deelnemers toch een tikkeltje tegen. Door de omstandigheden komt ook de winnaar van de wedstrijdloop Frederick Kipkosgei niet in de buurt van het parcoursrecord. De Keniaan raffelt de 10 kilometer af in 28.36 minuten. Dat is is 25 seconden boven de toptijd in Hilversum.

Over het algemeen zijn er veel blije gezichten te zien. De lopers hebben genoten van de sfeer onderweg. Naast duizenden toeschouwers klinkt er overal muziek. De veertig deelnemers van de verschillende wandelclubjes van HilverZorg hadden de dag van hun leven. Voor het eerst mochten zij meedoen. Het onderdeel Bink Kids Run over een afstand van 1,5 kilometer is daar heel geschikt voor. "Het was fantastisch", meldde een 91-jarige wandelaarster.

Veel zon en amper wind maakte het zondag zwaar voor de deelnemers.
Na het lopen even napraten in het zonnetje.
Direct na de finish kregen de lopers hun welverdiende medaille.
Muziek en de City Run horen bij elkaar.
Deze heren gooiden er nog een sprint uit.