Net zoals de fietsersbond menen ook  bewoners dat de Koninginneweg te smal is voor tweerichtingsverkeer.
Net zoals de fietsersbond menen ook bewoners dat de Koninginneweg te smal is voor tweerichtingsverkeer. Foto: Bastiaan Miché

'Wie legt nou snelweg aan dwars door het centrum?'

HILVERSUM - Hoe verzin je het om een snelweg aan te leggen dwars door het centrum van Hilversum? Dat stellen twee bezorgde bewoners van de Koninginneweg. Dat de gemeente het stationsgebied wil gaan opknappen is prima. Maar om in deze metamorfose mee te nemen dat de Schapenkamp en het aansluitende deel van de Koninginneweg tussen de Stationsstraat en de Schoolstraat in tweerichtingsverkeerwegen moeten veranderen, is een heel slecht plan.

Net zoals de Fietsersbond, afdeling Hilversum vinden ook deze bewoners dat de Koninginneweg te smal is om van beide kanten in te kunnen rijden. Als Hilversum dit deel van de opknapplannen doorzet, komt het de leefbaarheid van de bewoners en ondernemers niet ten goede. De Hilversummers menen dat het leven daar bijkans onmogelijk wordt gemaakt.

"Ons inziens is het uitgangspunt van de gemeente Hilversum helemaal fout", stelt het duo. "In plaats van meer blik door het centrum te jagen moet het juist voor fietsers en voetgangers veel aantrekkelijker en veiliger gemaakt worden om naar het centrum te komen. Het dorp Hilversum heeft drie NS-stations en met een goed aangelegd busstation en goede lijndiensten moet het centrum voor iedereen prima te bereiken zijn", luidt hun vervolg. Het idee van de gemeente om tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en de Koninginneweg in te voeren is om de doorstroming juist te verbeteren.

De bezorgde bewoners van de Koninginneweg doen een beroep op hun straat- en plaatsgenoten om gebruik te maken van hun spreekrecht tijdens de commissievergadering van komende woensdag. Op 12 april staat dit onderwerp op de agenda van de commissie Ruimte. Deze sessie is compleet ingeruimd voor de insprekers. De vergadering begint om 20.00 uur. De gemeente benadrukt dat Hilversummers die hun stem willen laten horen de gebruikelijke spreektijd van maximaal vijf minuten krijgen en dat zij zich moeten aanmelden bij de griffie. Dat kan door een mailtje te sturen naar griffie@hilversum.nl. Een week later bespreekt de commissie zelf het plan. Insprekers van 12 april hebben dan nog wel recht op een reactie van één minuut. In de raadsvergadering van woensdag 10 mei is het woord aan de gemeenteraad. Maandag 10 april, van 19.30 tot 21.30 uur, presenteert de gemeente in het raadhuis het stedenbouwkundig plan voor de stationsomgeving.