Niels Harder schittert in september in de Ziggo Dome.
Niels Harder schittert in september in de Ziggo Dome.

'Na halve finale Britain's Got Talent volgt Ziggo Dome'

BUSSUM Niels Harder (26) schitterde vorige week in de halve finale van Britain's Got Talent. Een miljoen mensen bekeken zijn auditie en ook de halve finale is goed bekeken. Helaas strandde hier het avontuur voor de komische goochelaar uit Bussum, maar aan de andere kant komt zijn grote doorbraak steeds dichterbij.

Hoe omschrijf je jouw act?
"Komische magie met veel gekkigheid. Ik breng in mijn dans een parodie op twerken à la Nicki Minaj en Byoncé. Dit is echt mijn act en ik treed hiermee op bij feestjes. Ik heb veel positieve reacties gehad. Wel zijn er mensen die het over the top vinden en mij heel leuk vinden of juist niet; een beetje zoals Patty Brard of Paul de Leeuw."

Ben je altijd zo druk?
"Op het podium transformeer ik in een gekke, bombastische, energieke goochelaar-komiek."

Je bent niet door naar de finale. Waarom niet?
"Ik denk dat ik al 2-0 achterstond omdat ik niet uit Engeland kom. Het publiek wil natuurlijk het liefst dat iemand uit eigen land wint. Ik kwam dus uiteindelijk stemmen tekort."

Hoe vond je dat je optredens gingen?
"Ik kon helemaal los gaan en de finale was ook geweldig. Het was niet helemaal zoals ik zelf had bedacht. De producent wilde graag de achtergronddansers, jongens zonder shirt en dansende dames, op het podium erbij. Jurylid Simon zei dat het hierdoor wat 'too much' werd. Ik kan wel zeggen dat er over mijn show een echt Britain's Got Talent-sausje is gegaan. Maar ik was heel blij met mijn act en ik heb alles gegeven en alle trucs gedaan die ik wilde doen. Er hebben 11 miljoen mensen gekeken, dat noem ik mega-exposure. Ik ben de enige Nederlander die het tot de halve finale heeft geschopt."

Waarom deed je mee aan de show in Engeland?
"Mijn show is een combinatie van komedie en magie. In Engeland is vooral de komedie heel populair. Denk aan artiesten zoals Tommy Cooper en Mister Bean. Daarnaast heb ik in Nederland al mijn scharrels qua optredens. En ik moet ook zeggen dat ik enorm fan ben van de juryleden David Walliams (acteur) en Alesha Dixon (zangeres)."

En nu?
"Ik sta geboekt voor een show in Manchester Stadion en ik speel in september in de Ziggo Dome met onder anderen Karin Bloemen, Jörgen Raymann en Tineke Schouten."

'Op het podium transformeer ik in een gekke goochelaar'