Beheerder Erik Bruinning met een jonge ooievaar.
Beheerder Erik Bruinning met een jonge ooievaar. Foto: Studio Kastermans

Vogelhospitaal Naarden viert zestig jarig bestaan

NAARDEN "We houden bij het Vogelhospitaal jaarlijks een open dag. Dit jaar geven we daar een feestelijk tintje aan door ons 60-jarig jubileum", vertelt beheerder Erik Bruinning.

door Britte Ham

Bruinning is sinds acht jaar betrokken bij het Vogelhospitaal. "Eerst als vrijwilliger omdat ik iets wilde doen dat goed voelde. Door het vrijwilligerswerk leer je dat een drukke baan helemaal niet zo belangrijk is in het leven. Altijd maar stress en werken naar deadlines en geld is ook maar een ding." Hij besloot te stoppen met zijn bedrijf en zich helemaal in te zetten voor het vogelhospitaal.

Iedereen gaat maar door

"De voldoening die je hier krijgt, is fijn. Dat is met geen geld te betalen." In het vogelhospitaal werken twee fulltimekrachten en twee parttimers. "Het verzuimpercentage is nul. Iedereen gaat altijd maar door, want het werk houdt nooit op." Gelukkig kan Bruinning ook vertrouwen op de inzet van vrijwilligers. "Er werken ongeveer 35 vrijwilligers in de leeftijd van 15 tot 74 jaar."
Zestig jaar geleden begon het vogelhospitaal in de achtertuin van Barend van Ingen. Van Ingen ving vogels op waarbij het tijdens het ringen misging. Toen ging het om ongeveer dertig vogels. Inmiddels is dat aantal uitgegroeid tot 5000 per jaar. Vanuit het Gooi en zelfs uit Flevoland worden vogels die zijn aangereden, tegen een raam zijn gevlogen, uit het nest zijn gevallen of door een kat of hond zijn aangevallen bij het vogelhospitaal binnengebracht.

Dat er een band met de vogels ontstaat, is onvermijdelijk

"Laatst kregen we een heel nest. Iemand was de heg aan het snoeien en ontdekte het. Wij proberen de vogels zo op te lappen dat ze weer de vrije natuur in kunnen. Vooral bij babyvogels eist het nogal wat tijd. Dat zijn de meest bewerkelijke patiƫntjes. Ze zijn gewend dat hun ouders af en aan vliegen met voedsel en dat verwachten ze hier natuurlijk ook", zegt hij lachend. Dat er een band met de vogels ontstaat, is volgens hem onvermijdelijk.

"Jonge vogels denken dat je hun moeder bent. Op een bepaald moment houden we afstand, want voor ze weggaan moeten ze niets meer van je willen weten." En toch is dat voor hem af en toe moeilijk. "Soms is een vogel speciaal. Zoals een zwaan die was aangereden door een trein. Ze had botbreuken, kneuzingen en neurologisch letsel. Met liefde en verzorging is het ons gelukt om haar zo goed te krijgen dat ze weer zelfstandig kan leven. Dan ben je best wel trots."

Vreemde vogels

Hij vertelt dat er ook vreemde vogels worden binnengebracht. "We hebben hier vroeger struisvogels en papegaaiduikers gehad en vorig jaar een jan-van-gent. Voor onze regio zijn zeevogels sowieso heel bijzonder."

Ervaringsdeskundigen

Het vogelhospitaal is verbonden aan een dierenarts. "Alle mensen die hier werken zijn door de dierenarts en/of door mij opgeleid. Een gemiddelde dierenarts ziet zo'n vijf vogels per jaar, wij zien er duizenden. Inmiddels zijn we ervaringsdeskundigen. Eigenlijk kun je ons hospitaal vergelijken met het traumacentrum in een ziekenhuis. Al gaat een vogel, als er echt geopereerd moet worden, wel door naar onze dierenarts."

Dat het hospitaal nu zestig jaar bestaat, mag volgens Bruinning gevierd worden. "We zijn er trots op dat we al zo lang bestaan. Ondanks alle financiƫle moeilijkheden slagen we er nog steeds in om beter te worden en te groeien."

De open dag is komende zondag van 11.00 tot 17.00 uur.