Kom naar de open dag en vaar een rondje mee op de reddingsboot.
Kom naar de open dag en vaar een rondje mee op de reddingsboot.

'Ik had er graag mijn beroep van gemaakt'

Reddingsbrigade Naarden is opgericht om mensen te beschermen tegen de verdrinkingsdood en rukt met twee reddingsboten zo'n 100 keer per jaar uit.

NAARDEN Het is vanaf nu de bedoeling dat de open dag elk jaar wordt gehouden. "Omdat we volgend jaar vijftig jaar bestaan, willen we er een traditie van maken", zegt Redmar van Lent (25) van de Reddingsbrigade Naarden. "We willen zaterdag tijdens de open dag graag onder de aandacht brengen wat we doen en wat daarvoor nodig is."

Van Lent is op zijn vijfde al lid geworden van een reddingsbrigade. "Ik begon met zwemmend redden.Toen ik twaalf was, ging ik de boot op om varend redden te leren." Het werken bij een reddingsbrigade is zijn passie. "Het is een uit de hand gelopen hobby. Het was eerst voor de kick, want het klinkt natuurlijk stoer. Maar het werd meer. Als het geen vrijwilligerswerk was geweest, had ik er mijn beroep van gemaakt. Maar het is goed te combineren met mijn werk als recruiter bij YoungCapital. En ja, ik heb ook nog tijd voor een vriendin", zegt hij lachend. De Reddingsbrigade in Naarden heeft 130 leden; het team dat actief is voor de waterhulpverlening bestaat uit twaalf mensen. "Per keer zitten er drie tot vier crewleden op de reddingsboot. Als lid van de bemanning moet je dus vaak in de weekenden uitvaren voor meldingen. We proberen iedere zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur paraat te staan voor mens en dier in nood. Als het rustig is, oefenen we met de bemanning onderling om onze skills te upgraden. Daarnaast werken wij samen met andere hulpverleningspartners in de omgeving, zoals andere reddingsbrigades, de KNRM of de brandweer." De reddingswerkers zijn er voor waterhulpverlening voor mens en dier. "Het wordt steeds drukker met beroeps- en pleziervaart. Je kunt allerlei scenario's bedenken. Een vastgelopen boot, motorstoring, onwelwordingen, aanvaringen, brandjes aan boord, bij zeilen een giek die tegen een hoofd slaat: het gebeurt vaak bij onkunde of slecht weer, maar soms ook puur door pech."

Zonder zwemvest

"Vaak speelt onervarenheid een grote rol. Je hebt op het water een vaarbewijs nodig voor een boot die langer dan 15 meter is of die sneller vaart dan 20 kilometer per uur. Ook zien we regelmatig jonge kinderen zonder zwemvest in een bootje het water op gaan. Helaas staan ouders dit toe, er hoeft maar iets kleins te gebeuren..." De reddingsbrigade is vooral actief op het Gooi- en IJmeer en soms op het Markermeer. Wat hem het meest is bijgebleven is een poging tot zelfmoord, een brugspringer bij de Hollandse Brug. "Ik vergeet het nooit meer, maar gelukkig liep het goed af. We hebben een goed team, praten veel met elkaar over wat we meemaken en zo proberen we elkaar te ondersteunen waar dat nodig is." Wat zijn collega’s en hij jammer vinden is dat als ze iemand gered hebben daar vaak niets over terughoren. "We dragen een slachtoffer over aan het ambulancepersoneel. Daarna blijft het stil. Terwijl wij graag willen weten hoe het verder gaat met iemand." Zaterdag willen Van Lent en zijn collega’s van 12.00 tot 17.30 uur laten zien wat ze doen en waar ze voor staan. "We geven kleine clinics en laten onze materialen zien. De andere hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance, zijn er ook. Wie wil, kan voor 3 euro een rondje meevaren op onze boot. We hebben nog nieuwe leden nodig, dus we hopen ook nieuwe redders te kunnen verwelkomen. Je kunt al vanaf zes jaar bij ons beginnen met reddend zwemmen. Informatie is te verkrijgen op de informatiestand." De open dag is bij de reddingspost op Jachthaven Naarden.