Wonderfeel is meer dan luisteren naar klassieke muziek.
Wonderfeel is meer dan luisteren naar klassieke muziek. Foto: Foppe Schut

Het 'Lowlands' van de klassieke muziek in de tuin van Natuurmonumenten

'S-GRAVELAND Heerlijk relaxen in het gras. Op de achtergrond klinkt muziek. Maar Wonderfeel is meer dan alleen optredens, net zoals bij Lowlands staan er andere activiteiten geprogrammeerd. Het buitenfestival voor klassieke muziek moet vooral een totaalbeleving zijn zoals dat dan heet.

Drie dagen lang is natuurgebied Schaep en Burgh aan het Noordereinde 60 in 's-Graveland het decor van de derde editie van Wonderfeel. Van vrijdag 21 juli tot en met zondag 23 juli vindt hier weer het buitenfestival plaats voor klassieke muziek. Jong en oud kan hier zijn of haar hart ophalen, want in 72 uur zijn er meer dan honderd concerten, die uitgevoerd worden door zo'n driehonderd muzikanten.

De organisatie van Wonderfeel heeft een aantal internationale en nationale toppers naar 's-Graveland weten te halen. Een greep uit het aanbod: BartolomeyBittmann, DAAU, Joep Beving, Gabriel Prokofiev, Tomoko Mukaiyama, Cello8ctet Amsterdam, Christianne Stotijn, Hannes Minnaar, Jörgen van Rijen, Raphael Vanoli, Busch Trio, Kinan Azmeh, The Windsor Consort en de Nederlandse Bachvereniging. En dan komt het eigen Wonderfeel Festival Orchestra, dat onder leiding staat van Johannes Leertouwer, ook nog in actie. Het orkest speelt werken van Beethoven, onder meet het Triple Concerto met het Van Baerle Trio en het Vioolconcert met soliste Simone Lamsma.

De programmeurs van Wonderfeel zijn muziekverkenners zoals Floris Kortie (Podium Witteman), Shane Burmania (Muziekgebouw aan 't IJ en Korzo) en Masa Spaan (De Vereeniging). Zij hebben allen een eigen podium en presenteren met thema's zoals Weeshuis van de Hits, Ongehoord, White Label en SOLO authentieke genres en kruisbestuivingen. Het resultaat is een vertrouwd, hip en grensverleggend programma.

Schaep en Burgh

Wonderfeel biedt veel meer dan klassieke muziek. Op het 25 hectare grote natuurgebied Schaep en Burgh kunnen bezoekers drie dagen lang van 12.00 uur tot middernacht uur ook genieten van muziekdocumentaires, verhalen, natuurexcursies en poëzie, terwijl de Rollende Keukens zorgen voor een divers aanbod aan eten en drinken. Wonderfeel is hartje zomer in het hart van het land een totaalbeleving voor culturele alleseters en liefhebbers van klassieke muziek.

Bezoekers betalen niet per voorstelling, maar kunnen een dagkaart of driedagenkaart kopen. Voor kinderen en jongeren tot en met met achttien jaar is het festival gratis toegankelijk. Er is een doorlopend kinderprogramma met onder meer muziekinstrumenten maken, waterbeestjes zoeken, poppenkast en diverse muziekvoorstellingen. Wonderfeel wordt georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten. De natuur is een vanzelfsprekend thema op het buitenfestival. Begrippen zoals biologisch afbreekbaar, hergebruikt, led en hybride passen goed bij Wonderfeel. Van elk verkocht kaartje gaat 2,50 euro naar Natuurmonumenten.

www.wonderfeel.nl