Oscar Hefting wil veel nieuwe bezoekers trekken.
Oscar Hefting wil veel nieuwe bezoekers trekken. Foto: Bob Awick

'Ik wil dat het Vestingmuseum een grotere rol in Naarden gaat spelen'

Nu het Vestingmuseum definitief niet gaat verhuizen is het tijd voor initiatieven. En dat betekent; nieuwe bezoekers en veel activiteiten.

NAARDEN Directeur Oscar Hefting is er duidelijk over; nu de verhuizing niet doorgaat wil hij het Vestingmuseum flink op de kaart zetten. Zijn museum moet niet alleen voor de toeristen, maar voor heel Naarden van meerwaarde worden.

De nieuwe folder is uit en daarin is al goed te zien dat er van alles gaat gebeuren. Van tentoonstellingen tot het naspelen van de Intocht van Napoleon en van een les yoga in de buitenlucht tot griezelactiviteiten met Halloween. Hefting heeft alles uit de kast getrokken om het museum op de kaart te zetten.

Het is lange tijd onduidelijk geweest wat er zou gebeuren met het Vestingmuseum. Maar nu de kogel door de kerk is, ze blijven op de huidige locatie, wil Hefting de schouders er onder zetten. Om te beginnen zijn de vrijwilligers actief geworden om het achterstallig onderhoud aan te pakken. Want van een museum dat wellicht gaat sluiten, ga je niet ieder hoekje poetsen of bijhouden. "We hebben 70 vrijwilligers, we willen graag groeien naar 100. Mensen voor de kassa, in de winkel, een schipper voor de boot, kanonniers die het kanon willen afschieten, of iemand die komt grasmaaien. Er is genoeg te doen", lacht de trotse museumdirecteur. "We zijn dus begonnen met het achterstallig onderhoud. Je wilt niet weten hoeveel spinnenwebben de schoonmaakploeg al heeft weggehaald. Dat heeft zich de afgelopen jaren echt opgehoopt. Er is niet geschilderd, alles werd vluchtig gerepareerd. Twaalf jaar lang, waarvan 5 jaar serieus, werd gesproken over vertrek. Al die tijd is er maar weinig aan onderhoud gedaan. We zijn ook al aan de slag gegaan met nieuwe terrastafels en alles wordt nagekeken. Ik hoorde al van iemand van de technische dienst; nu weet je weer waar je het voor doet. Het is gewoon veel fijner als je weet dat wanneer je iets moois of netjes maakt, het ook zo zal blijven."
Kortom; de motivatie is weer terug. "Het heeft veel tijd gekost om zaken in gang te zetten, maar de eerste activiteiten zijn al geweest. De boerenmarkt bijvoorbeeld op de derde woensdag van het jaar is al heel goed ontvangen. Nu in de zomer is het afgelast, maar we gaan daar in september weer mee beginnen. Je trekt zo allerlei mensen het museum in. Ze hoeven geen entree te betalen en mogen vrij rondlopen. Nog even en dan staan er ook leuke bankjes op de wallen, die hebben we al via de gemeentewerf geregeld, en is het hier heerlijk toeven.

Hefting wil dus meer mensen zijn museum in. "De doelgroep kinderen tot en met 12 jaar oud, die wil ik hebben. Dan neem je namelijk meteen de ouders en grootouders mee. Ze hebben een levendige fantasie en zijn geïnteresseerd in verhalen over prinsessen, ridders en kanonnen. Ook vanuit Amsterdam hopen we op toeristen. We werken aan een waterliniespel waar kinderen zelf kunnen beleven wat er gebeurt als je de boel onder water zet. We willen een museum zijn waar de kinderen spelenderwijs alles kunnen ontdekken, zelf nieuwsgierig worden en vragen zullen stellen."

Vanaf volgend jaar valt ook de VVV onder het Vestingmuseum. Een mooie kans voor het museum om toeristen te wijzen op het museum. De Gele Loods wordt de centrale plek voor de VVV. "Daar gaan we ook kaarten voor het museum verkopen. Je hebt dan punt voor alle vragen van bezoekers." Hefting verwacht dat dit zeker voor meer bezoekers zal zorgen.

De directeur is van huis uit archeoloog en heeft in het verleden onderzoek gedaan naar forten over zee. Hij weet dan ook veel over buitenlandse forten die op dezelfde manier gebouwd zijn als in Naarden. Het zal dan ook niet lang meer duren of we kunnen in Naarden meer te weten komen over forten in Kaapstad, Indonesië of Sri Lanka.

'De doelgroep kinderen tot en met 12 jaar oud, die wil ik hebben'