Vestival Vocaal kon al drie keer rekenen op veel bezoekers.
Vestival Vocaal kon al drie keer rekenen op veel bezoekers. Foto: Bert de Bruin

Vierde Vestival Vocaal gonst komend weekend door Naarden-Vesting

Wie ook maar een beetje van zingen houdt, komt het komend weekend flink aan zijn trekken tijdens het Gooise Korenfestival.

NAARDEN Voor de vierde keer zetten duizend koorzangers tijdens het tweedaagse Vestival Vocaal de Naarden-Vesting om in een duizelingwekkend spektakel van muziek en zang. Op zaterdag zijn er zo'n negentig optredens en zondag staat in het teken van de openluchtopera 'Queen Arthur'.

"Het is een muzikale ontmoeting", aldus Stefanie Korlaar van de stichting Amateurkoor. "Ook dit jaar is het aantal deelnemende koren uit de regio indrukwekkend: maar liefst veertig koren uit 't Gooi geven acte de présence. En dat is ook meteen het maximum." Op zaterdag wordt er gezongen op vijftien podia, verspreid over de Vesting, waarvan drie buitenlocaties. In totaal zijn er zo'n negentig optredens van 20 minuten. Stefanie: "We krijgen veel medewerking van de lokale horeca en helemaal bijzonder is dat we dit jaar ook in de Andreaskerk mogen optreden, hoewel de verbouwing nog niet is afgerond. Ook in het pas geopende culturele podium deMess zijn een aantal optredens gepland." Op zondag staat als openluchtopera de opera-pastiche 'Queen Arthur' van GO! Opera op het programma. Tegen het decor van Ravelijn 2 staan zo'n honderd amateurkoorzangers op het podium. Samen met professionele musici als bariton Frans Fiselier, die de rol zingt van koning Arthur, mezzosopraan Ingrid Stijsiger als koningin Guinevere en tenor Jeroen Bik als ridder Lancelot. Een bijzondere rol is weggelegd voor acteur Henri Kalb die als verteller in de huid van tovenaar Merlijn kruipt.

'Elk Goois koor kan meedoen'

Roy Voogd, directeur van de stichting Amateurkoor en artistiek leider van GO! Opera steekt zijn trots niet onder stoelen of banken. "Het Vestival Vocaal is één van de leukste korenfestivals in Nederland. En dat zeg ik niet omdat ik het mede organiseer. Ik ben betrokken bij tal van landelijke evenementen. Het leuke aan dit festival is dat we niet selecteren op stijl of niveau. Elk koor uit 't Gooi kan meedoen en dat geeft een hele open en ongedwongen sfeer." De locatie speelt daar ook een grote rol in, aldus Roy. "Doordat je een gracht om je heen hebt, gonst het letterlijk in de stad."
De openluchtopera is, na het succes van de vorige keer, nu een vast onderdeel van het tweejaarlijkse muziekspektakel. "Het is een goed werkende formule, dus waarom zou je dat veranderen", aldus Stefanie. "Toch denken ze wel na over nog een extra toevoeging. Veel kan er nog niet over worden gezegd, maar het plan is om het Vestival Vocaal de volgende keer uit te breiden met een avondje jazz."

Kaarten

Voor zowel het korenfestival als de opera zijn nog kaarten te koop bij de VVV in de Utrechtse Poort. De voorverkoop is al in volle gang, maar op de dag zelf kunnen ook nog kaarten worden gekocht. Zaterdag begint de dag om 11.00 uur in de Grote Kerk met om 17.00 uur de afsluiting van het korenfestival. Informatie over de opera staat op www.GOopera.nl.

Vestival Vocaal is echt een van de leukste korenfestivals