Vrijwilligers Petra Olgers, Lidwien van de Ven, Philip Leenman en Neeltje Veken.
Vrijwilligers Petra Olgers, Lidwien van de Ven, Philip Leenman en Neeltje Veken. Foto: Bob Awick

Repair Café viert 5-jarig bestaan met speciale editie op 14 oktober

Wanneer een apparaat stuk is, is repareren ook vaak nog mogelijk. En dat is dan ook precies wat ze doen bij het Repair Café in Bussum. Inmiddels hebben ze 5 jaar ervaring.

BUSSUM Een lustrum en dus tijd voor een klein feestje. De speciale lustrumcommissie heeft al heel wat plannen voor zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 13.00 uur. Iedereen is welkom om een apparaat of kledingstuk te laten repareren of om mee te doen aan een inspirerende workshop.

Petra Olgers weet nog hoe ze destijds met een clubje van de Milieuraad Bussum begon met het allereerste Repair Café. "Dat was in het postkantoor dat helemaal leeg stond en waar veel om te doen was in die tijd. Het was echt pionieren, want het was een lege ruimte waar niets was. De eerste editie was meteen een succes. We waren nieuw, maar ook de locatie was voor veel mensen leuk om te bezoeken." Die eerste editie trok 150 bezoekers en bleek een gat in de markt. Samen met de eerste vrijwilligers stond het Repair Café meteen goed op de kaart.

Men besloot het café vier keer per jaar te houden, steeds op een wisselende locatie. Zo kwamen ze in de wijk en werden steeds nieuwe groepen geïnteresseerden bereikt. Door de samenwerking met bijvoorbeeld Versa, Vivium en de buurthuizen werden hun netwerken ook ingeschakeld. Neeltje Veken vertelt dat ze goede herinneringen heeft aan de tijd van rondreizen. "Ik weet nog dat we in klooster Mariënburg zijn geweest, best bijzonder toch. En in de Zandzee hebben we samen met de handwerkclub een Repair Café gehad."
Hoewel het goed werkte, al dat rondreizen, bleek er toch wel behoefte te komen aan een eigen stek. Olgers: "Dat gebeurde ongeveer na twee jaar. We hadden steeds meer voorraad en behoefte aan die opslagruimte. Heel veel spullen stonden bij mij en andere vrijwilligers in de gang en in de weg. Toen kwam het Denksportcentrum, dat ons zowel een vaste plek als een paar planken in het magazijn ter beschikking wilde stellen."
Lidwien van de Ven vult aan: "Dat was ook in de periode dat de discussie speelde: hoe vaak gaan we dit organiseren? Om de zes weken? Een vaste dag in de maand? Het werd vanaf toen de tweede (van tweedehands) zaterdag in de maand. Daarnaast gaan we nog twee keer per jaar op locatie."

Inmiddels bestaat het Repair Café uit zo'n dertig vrijwilligers: mensen in de organisatie, gastvrouwen en technische vakmensen en specialisten in de textiel. Een van die handige personen is Philip Leenman uit Naarden. "We proberen alles te maken, maar wel binnen de gestelde tijd en mits we de benodigde onderdelen hebben. Het komt voor dat wij een onderdeel niet hebben. Dan helpen we de eigenaar met het vinden en bestellen van een onderdeel. Vervolgens komt de persoon de maand erop terug met het benodigde onderdeeltje en ronden we de reparatie af. In de textiel vinden we altijd wel een oplossing."
"Verder stellen we een diagnose en dat kan ook zijn dat we iemand doorverwijzen naar een winkel. Het is namelijk niet zo dat wij in het vaarwater van de lokale middenstand willen komen. Maar aan de andere kant willen we ook niet dat spullen zomaar weggegooid worden. Het is vaak wel mogelijk om iets een tweede leven te geven."
Er komt een grote variatie van spullen langs in het Repair Café. "Ongeveer 30 bezoekers per editie hebben we en daarmee behoren we tot de grotere Repair Cafés in heel Nederland. Van stofzuigers, broodroosters en Senseo-apparaten hebben we er al heel veel gezien", zegt Olgers. "Ik herinner mij nog de hooivork die we hebben gerepareerd. Dat was wel even apart", lacht Leenman.
Van de Ven vertelt dat er ook emotionele spullen worden gemaakt. "Dat is heel bijzonder. Zo was er een cassettebandje met een stem van een overleden moeder. Het bandje leek stuk, maar we konden het maken. Kippenvelmomentje."
Veken: "Ik denk aan een oudere dame met een mandje vol kettingen op haar schoot. Het zat compleet in de knoop, of we de kettingen uit elkaar konden halen. Ze was hier geweldig blij mee."
Het loopt dus lekker na vijf jaar Repair Café. De komende tijd wil de organisatie proberen nog wat meer jongeren over de vloer te krijgen. "Het zou leuk zijn als zij ons ook weten te vinden. Iemand die zijn spijkerbroek wil laten repareren in plaats van een nieuwe te kopen. Waar we verder nog tegenaanlopen is hoever we willen gaan met onze dienstverlening op het gebied van computers en telefoons. Gaan we ze maken? Verwijzen we naar de winkeliers? Hier zullen we de komende tijd een antwoord op moeten verzinnen," aldus Leenman en de overige vrijwilligers.

Lustrum

Het lustrum wordt zoals gezegd gevierd op zaterdag 14 oktober in het Denksportcentrum Bussum aan de Nieuwe Englaan 6. Op het programma staan workshops zoals 'haal het maar uit elkaar' ehbo voor smartphones en zelf tasjes maken van oude lappen stof. Er is een strijkorkest en iedereen kan zijn of haar spulletjes laten maken. Voor kinderen is er een speciale puzzeltocht door het Repair Café. Iedereen kan zijn of haar kapotte apparaten uiteraard meenemen en laten nakijken door de technische vrijwilligers. Ook mensen vrijwilliger willen worden zijn welkom.

'Van stofzuigers en broodroosters tot Senseo-apparaten'