Oranje-international en diabetespatiënt Valerie Magis komt naar Hockeyclub Naarden.
Oranje-international en diabetespatiënt Valerie Magis komt naar Hockeyclub Naarden. Foto: Bob Awick

Hockeyjeugd zet zich in voor diabetes

NAARDEN Hockeyclub Naarden en Valerie Magis, Oranje hockey-international, organiseren samen een clinic voor de jongste jeugd om aandacht te vragen voor de strijd tegen diabetes. Ook op de hockeyclub spelen kinderen met deze ziekte.

"Veel mensen weten niet hoe intensief het is om type 1 diabetes (T1D) te hebben. Het is topsport: je bent continu bezig met het balanceren van je bloedglucosewaardes, het injecteren van insuline of draagt 24/7 een insulinepomp", aldus Jeroen Voorhuis, initiatiefnemer van de clinic en vader van Inez (9 jaar) die zich niet laat belemmeren door haar ziekte en in de E1 van Naarden speelt. "Daarnaast functioneer je ook nog gewoon als ieder ander: je werkt, gaat naar school, sport, gaat op vakantie. Het is een fulltimebezigheid náást je normale leven."

Kneepjes en trucs

Tijdens de clinic leert Valerie de Naardense hockeyjeugd de fijne kneepjes en beste trucs. Ook vertelt ze de kinderen hoe ze als topatleet met deze ziekte omgaat. "Valerie weet er zelf alles van: zij heeft ook type 1 diabetes en speelt hockey op het allerhoogste niveau. Ze is een inspiratie." In Nederland hebben circa 150.000 mensen T1D, waaronder 15.000 kinderen en jongvolwassenen. Bij T1D maakt het lichaam onvoldoende insuline aan waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. Hierdoor ontstaat het risico op ernstige complicaties zoals hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes.

Type één naar type géén!

De opbrengsten van de clinic gaan naar het JDRF, de Juvenile Diabetes Research Foundation Nederland. De allereerste JDRF-organisatie is in 1970 in de Verenigde Staten opgericht door ouders van kinderen met type 1 diabetes. JDRF is de enige organisatie in de wereld met een daadkrachtig en realistisch plan voor nieuwe behandelmethoden die het leven van mensen met T1D structureel verbeteren en uiteindelijk voor een wereld zonder T1D onder het motto 'Van type één naar type géén!' "We hopen dan ook dat we veel geld voor het onderzoek naar deze ziekte gaan inzamelen."