Marieke de Jong doet wel gewoon mee met het atelierweekend.
Marieke de Jong doet wel gewoon mee met het atelierweekend. Foto: Bob Awick

Gooise Meren mager vertegenwoordigd tijdens Landelijk Atelierweekend

Het Landelijke Atelierweekend vormt de start van de Nationale Kunstweek. In Gooise Meren doen bekende en minder bekende kunstenaars mee.

GOOISE MEREN De tweede editie van het Landelijke Atelierweekend staat weer voor de deur. Twee dagen lang openen kunstenaars hun ateliers voor geïnteresseerden. De deelnemende kunstenaars verwachten er veel van, maar met enkel tien deelnemers uit Bussum is Gooise Meren niet echt overtuigend vertegenwoordigd.

Marieke de Jong, een van de exposerende kunstenaars, heeft daar geen verklaring voor. Ze heeft haar atelier op de Vliegdenweg waar meer kunstenaars zitten en zij vormen een soort collectief. "Wellicht dat dat een reden is", reageert ze. "We wisselen informatie uit en proberen ook altijd samen iets op te zetten."
Een groot deel van de tien deelnemers uit Bussum is in ieder geval daar te vinden. Zelf doet Marieke voor de eerste keer mee aan het Landelijke Atelierweekend. Spannend vindt ze het niet. "Het is vooral gezellig en leuk. We hebben een hapje en een drankje klaarstaan en we mogen bij de buurman in zijn garage, hij heeft classics cars, ook exposeren." Marieke heeft wel speciaal voor de expositie een aantal beelden gemaakt. Op de valreep haalt ze vrijdag nog twee nieuwe beelden op bij de gieterij.

Naast het atelier van Marieke de Jong staan ook in de ateliers van SAMBULT, Smithart, Comello-Art en Marjan Derksen de deuren het hele weekend open. Naast deze ateliers, die allemaal op de Vliegdenweg te vinden zijn, doet vanuit het centrum van Bussum ook JAC Paintings mee. De galerie van Jacqueline de Vries zit in de Kapelstraat en ook zij doet dit jaar voor de eerste keer mee.

"Het is een mooie en leuke manier om nieuw publiek te trekken", vertelt Jacqueline. Ze hoopt dat mensen die op de site kijken of toevallig in de buurt zijn getriggerd worden om langs te komen.
In totaal doen er landelijk zo'n 325 deelnemers mee, maar dat aantal kan nog oplopen, zo laat de organisatie weten. Vorig jaar deden een kleine 250 deelnemers mee. Projectmanager Stephanie Lechner: "Kunstenaars en bezoekers waren enthousiast en dat heeft andere kunstenaars weer aangetrokken."

Het was voor de organisatie in ieder geval de reden om het dit jaar iets grootser aan te pakken, met een aparte website waar de kunstenaars zelf hun informatie op kunnen zetten. Er kunnen dus nog tot het laatste moment ateliers bij komen.
Het Landelijke Atelierweekend is op vier en vijf november is tevens het begin van de Nationale Kunstweek. Meer informatie op: www.landelijkatelierweekend.nl.

'Er kunnen nog tot het laatste moment ateliers bij komen'
Sam Bult is een van de deelnemers.