Wethouder Van Vroonhoven verrichtte de openingshandeling.
Wethouder Van Vroonhoven verrichtte de openingshandeling. Foto: Bastiaan Miché

Nu vooral bouwen op KRO-complex na jaren praten

HILVERSUM "Zonder tegenstanders wordt het de gemeente wel heel gemakkelijk gemaakt", kijkt buurtbewoner Dennis terug op het proces in de aanloop naar de nieuwbouw op het voormalige KRO-terrein. Het openingsfeestje van de bouw bekijkt hij vanaf een afstand. "Wat er nu komt is denk ik een mooie tussenoplossing, ben wel benieuwd hoe het er straks uitziet."

Het heeft een tijdje geduurd - het voormalige omroepgebouw stond jarenlang leeg en toen er een plan lag volgde nogal wat (juridisch) gedoe - maar de bouw op het terrein aan de Emmastraat is enige tijd terug eindelijk begonnen. Vrijdag was het openingsfeestje. Vertegenwoordigers van de gemeente en projectontwikkelaar Stebru vierden de bouw van onder meer 85, toch wel prijzige, ouderenappartementen.

Buurtbewoners waren niet uitgenodigd. "Maar er is nog best veel contact met de buurt", verzekert adjunct-directeur Albert-Jan Moerman van Stebru. Hij begrijpt dat niet iedereen blij is met de komst van de enorme kolos en de sloop van het vervallen studiogebouw, een rijksmonument. "Maar nu we eenmaal bezig zijn, merk je wel dat men blij is dat er wat gebeurt. De tendens is gewijzigd. Zeer regelmatig krijgen we positieve signalen, al is er natuurlijk wel overlast. Het is ook nog eens een drukke straat."

Voor monumentenwethouder Nicolien van Vroonhoven betekende de officiële bouwstart de eerste keer in driekwartjaar dat zij Moerman weer zag. En dat is weleens anders geweest, keek zij terug op het langdurige en vaak slopende proces. "Maar dit is een dierbaar stukje Hilversum. Veel Hilversummers vinden dit een bijzondere plek. Iedereen wou zich ermee bemoeien."

Het project heet voortaan De Kroon naar de vier omliggende straten, werd vrijdag bekendgemaakt. Van Vroonhoven zag de voorbije weken al dat de bouw in de hele grote kuil wel heel snel gaat. "Ik weet zeker dat hier straks iets prachtigs verrijst waar we enorm trots op zijn. Het is nu vooral bouwen, vooral doen en vooral iets neerzetten. Er is geen enkele belemmering meer."

In aanwezigheid van ook de wethouders Floris Voorink en Wimar Jaeger verrichtte Van Vroonhoven de openingshandeling die bij het feestje hoort, waarna de confetti de lucht in ging. De nieuwe bewoners krijgen eind volgend jaar tegelijkertijd de sleutel van hun onderkomen.

'Veel Hilversummers vinden dit een bijzondere plek'