Tijdens de laatste avond wandelden de deelnemers richting de brandweer.
Tijdens de laatste avond wandelden de deelnemers richting de brandweer. Foto: Bastiaan Miché

Bijzonder jubileum wandelvierdaagse

HILVERSUM Het defilé van de zeventigste wandelvierdaagse van Hilversum afgelopen week vond voor het eerst plaats bij de brandweerkazerne aan de Kamerlingh Onnesweg. Daar stonden onder meer brandweervoertuigen en rookmachines opgesteld. Het betekende het einde van een bewogen editie.

De pakweg 2300 sportievelingen - 200 meer dan vorig jaar - hoefden namelijk niet vier, maar slechts drie avonden de wandelschoenen aan te trekken. De eerste avond werd namelijk vanwege de harde wind afgelast. "In overleg met de politie en boswachter was het niet verstandig om over de hei te lopen", vertelt organisatievoorzitter Ronald Warmerdam. ,,Dat hebben we op tijd doorgegeven aan iedereen en daar was ook begrip voor. De bomen zijn in deze tijd van het jaar gewoon te zwaar."

De overige drie avonden verliepen probleemloos, al was er wel een incident waarbij een man door de stoet fietste en een meisje raakte, Ook was er gedoe rond toeters die een van de sponsors uitdeelde. Die maakten het nodige lawaai en werden zodra ze kapot waren in de natuur achtergelaten. Warmerdam wijst echter vooral met de beschuldigende vinger naar de wandelaars zelf. "Er worden bij de start heel veel tasjes uitgedeeld en die kunnen mensen na afloop inleveren. Maar als mensen die niet gebruiken wordt het een vuilnisbelt."
Zoals al aangegeven trok de jubileumeditie meer deelnemers dan vorige jaren. Belangrijkste reden volgens de voorzitter is dat nu ook de lopende ouders zich vooraf inschrijven. Dat is belangrijk, omdat zij bij eventuele incidenten automatisch verzekerd zijn. "We zijn er al twee jaar mee bezig om scholen hierop te attenderen. Dat kwartje begint te vallen, al is dit nog maar het begin."
Overigens was het voor Warmerdam - al 26 jaar bij de organisatie betrokken waarvan 10 jaar als voorzitter - pas de eerste keer dat hij het defilé mocht afnemen.