Gezamenlijk de eindstreep halen in maart 2018 is het doel van dit college.
Gezamenlijk de eindstreep halen in maart 2018 is het doel van dit college. Foto: Bastiaan Miché

'Wij willen geen poepdossiers achterlaten voor nieuw college'

Waarom ervoor kiezen met een man minder verder te gaan als je het probleem als ploeg kunt aanpakken? Een vertrek van Klamer lost niets op, meent Wimar Jaeger.

HILVERSUM Als de kiezer in maart 2018 gesproken heeft, dan mag de witte handschoen tevoorschijn komen om te kunnen constateren dat de toko van het college brandschoon is. "We willen straks geen poepdossiers achterlaten", zegt wethouder Wimar Jaeger. En om die toko de komende negen maanden zo goed mogelijk draaiende te houden, is de inbreng van Arjo Klamer ook nodig.

Dat de politiek van zich zou laten horen richting SP-wethouder Klamer was wel voorzien. Dat het een heel stevige motie van wantrouwen van Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum was, was toch wel een verrassing voor de burgemeester en de vijf wethouders. Nu de politieke kruitdampen opgetrokken zijn, blikt Jaeger met tegenzin terug op de bijzondere raadsvergadering van vorige week woensdag. Zelf heeft hij liever dat "gedoe dat voor inwoners niet interessant is gewoon achter de schermen wordt opgelost", zoals hij dat noemt. Maar hij snapt wel dat het nu niet zonder publiek commentaar voorbij kan gaan.

Jaeger vindt dat er te veel op de man gespeeld is. Van menselijke waarden was geen sprake. Dat was onnodig beschadigend. “We begrijpen de zorgen van de raad en trekken ons die ook aan, maar zo persoonlijk, ik weet niet of dat nodig was. Ik zie natuurlijk ook dat er bij de coalitiepartijen twijfel is of de resultaten van Klamer op de participatie- en welzijndossiers wel behaald worden. We zijn het eens over wat we willen bereiken. Het probleem zit 'm in de realisatie; dat is waar het stokt", geeft de wethouder aan.

Om de zorgen, verwoord in de motie van wantrouwen van de twee initiatiefnemers en de partijen die hun steun gaven (GroenLinks, ChristenUnie en PvdA), weg te nemen, wilde Jaeger de raad vorige week woensdag duidelijk maken dat zijn SP-wethouder hulp krijgt van de overige collegeleden. “Zo erkennen we dat het college ook als team verantwoordelijk is. Als we met z'n allen zorgen dat het voor elkaar komt, dan is het niet alleen een aanval op Klamer, maar ook op het voltallige college", voegt hij eraan toe.
Het gemeentebestuur wil de eindstreep halen, die is getrokken op woensdag 21 maart 2018 als de gemeenteraadsverkiezingen op het menu staan. Heilig is het wat de D66-bewindsman betreft absoluut niet om met het hele team de finish te halen, maar om zo kort voor de meet nog een ploeggenoot uit het team te zetten, is niet zinvol. Daarom ziet hij ook geen meerwaarde in de actie van HvH en LH, mede omdat zij naar zijn mening geen argumenten hadden waaruit bleek dat er een inhoudelijk verschil van mening is. “Hun lange lijst bestaat uit procesmatige klachten die een uitvoeringsprobleem aankaarten over wat iedereen wil dat we voor elkaar krijgen", merkt hij op.

Jaeger geeft aan dat Klamer de kritiek natuurlijk wel moet herkennen. “Met je voeten in de modder staan is iets anders dan het uitvinden van het universum, dat moet je leuk vinden. Als je daar geen lol in hebt, is het laatste deel van een collegeperiode zwaar", klinkt het klip-en-klaar. De wethouder vindt het logisch om ervoor te kiezen om het gezamenlijk op te pakken. "Collegiaal bestuur in dit college betekent helpen en geholpen worden", is de uitleg. "Klamer heeft veel positieve invloeden binnen het college. Hij reflecteert, relativeert en komt vaak met originele inzichten. Daar hebben we in de ontwikkeling van de gemeente allemaal baat bij. In die zin zou zijn vertrek voor een onbalans in het team zou zorgen." Zijn vertrek zou bovendien tot niets leiden, meent Jaeger. Als zijn collega vertrekt moet zijn werk verdeeld worden over de vijf anderen. of er moet een nieuw persoon worden aangesteld. "Die is er dan pas in september en is in januari ingewerkt en moet dan nog slagen maken? Dat schiet natuurlijk niet op", luidt zijn duidelijke mening.

Dat de rol van Klamer is uitgespeeld, bestrijdt Jaeger. Natuurlijk, de SP'er moet bij de vraagstukken rond de Tomingroep, welzijn (Versa Welzijn), de BUIG-gelden (Sociaal Plein) en het in elkaar schuiven van zorg en welzijn (buurtgericht werken) de andere wethouders de volle ruimte geven om hun expertise in te zetten. "Je kunt niet van je collega's vragen verantwoordelijkheid te nemen als ze niet kunnen sturen. Dat moet Arjo wel inzien", aldus Jaeger. Hij vervolgt: "Maar zonder de input van Arjo hebben we ook een achterstand." Daarnaast heeft de SP'er nog voldoende belangrijke dossiers. "De herbouw van De Lelie en het eventueel verzelfstandigen van het jongerenwerk in Kerkelanden en nog een lijst aan concrete projecten zijn belangrijk. Als je vindt dat dat soort resultaten die onze inwoners direct merken niet belangrijk zijn, dan haal je makkelijk je gelijk", voegt Jaeger er verder nog aan toe.

'Ik zie natuurlijk ook wel twijfel bij de coalitiepartijen'

"We staan er gezamenlijk voor, als alle leden van het college daar mee kunnen leven", meldt Jaeger tot slot. "Dat betekent ook dat dit college er met een hele of een halve samenstelling voor staat om een mooi, opgeruimd en schoon huis achter te laten. Welk politiek gekrakeel ook, uiteindelijk telt het resultaat."