Wethouder Klamer zou zich te vaak bezighouden met zijn nevenfuncties, waaronder het schrijven van boeken.
Wethouder Klamer zou zich te vaak bezighouden met zijn nevenfuncties, waaronder het schrijven van boeken. Foto: Bastiaan Miché

'Die man wordt wel betaald van de Hilversumse belastingcenten'

Verbazing overheerst bij de Hilversumse oppositie nu wethouder Klamer aanblijft. "Ook in de regio is zijn positie volledig weg."

HILVERSUM Wethouder Arjo Klamer overleefde de motie van wantrouwen tegen hem vorige week dankzij de coalitie. Toch, aldus raadslid Karin Walters van Hart voor Hilversum (HvH), is er niemand binnen de politiek die de toch felle beschuldigingen richting de SP-wethouder ontkent. "Met het plan dat er nu ligt laat de coalitie zien dat ze een niet-functionerende wethouder hebben."

Walters diende namens haar partij en Leefbaar Hilversum de motie van wantrouwen (zeg maar een rode kaart) in tegen de wethouder omdat hij zijn dossiers niet goed zou kennen, te vaak afwezig is en te veel tijd besteedt aan nevenfuncties. Bovendien zou hij er daarvan twee niet hebben gemeld - en dat moet - bij de gemeenteraad. De twee oppositiepartijen kregen steun van GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA. De vier coalitiepartijen (VVD, D66, SP en CDA) stemden evenals Hilversum1 tegen de motie. Het was 22 tegen en 13 voor.

En dus kan Klamer op zijn plek blijven zitten, wordt hij geholpen door zijn collega's en blijft de coalitie in stand. "Maar ik zou me als wethouder heel erg ongemakkelijk voelen", aldus fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks. "De belangrijkste dossiers (Tomin en Versa onder andere, red.) zijn hem ontnomen. Ook in de regio is zijn positie volledig weg. Als wethouder moet je gevoel hebben van wat er leeft in de gemeenteraad. Dat kan hij niet."

Vooraf kondigde Kastje namens verschillende oppositiepartijen een motie van afkeuring/treurnis (gele kaart) aan bij deze krant. Een motie van wantrouwen vond hij toen nog een stap te ver. Vlak voor de raadsvergadering trok hij deze in, niet wetende dat HvH en Leefbaar al hun motie hadden klaarliggen. Toch steunde GroenLinks uiteindelijk de 'rode kaart'. Belangrijkste reden daarvoor was de uiteindelijke oplossing die het college uit de hoge hoed toverde. "Vergeet niet dat de kritiek ook leeft bij coalitiepartners D66 en VVD. Klamer heeft weinig gepresteerd en geleverd en met dit plan wordt een wethouder betaald voor het werk dat hij niet doet."
Dat laatste vindt ook fractievoorzitter Hans Haselager - al 23 jaar raadslid - van de PvdA. "Die man wordt wel betaald van de Hilversumse belastingcenten." Hij stelde vorige week woensdag dat Klamer met deze constructie van burgemeester en wethouders onder curatele staat. Nu gebruikt hij de woorden 'onder toezicht'. "Als iemand zelfstandig niets meer mag zeggen, wat is dan de meerwaarde? Hij zit er op onze kosten, maar de coalitie laat hem nu zitten voor de goede lieve vrede."

"Als dit in het bedrijfsleven gebeurt, kun je het gewoon vergeten", vindt Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum. "Klamer kan het gewoon niet aan. Dat is bewezen. En dat hij nu niet opstapt en met droge ogen achter zijn tafel blijft zitten, toont aan dat de man niet weet wat er aan de hand is. En dat is kwalijk."
Net als Walters vond Kooloos de motie - die zij omschrijft als 'verrassingsaanval' - hoognodig. "Het werd tijd om een statement te maken. Zelden krijgen we van die man in de commissie een bevredigend antwoord. Spoort die man wel, heb ik me al eens afgevraagd. De kritiek, ook van D66 en VVD, is er niet van de een op de andere maand. Al zo veel jaren komen allerlei zaken en het ene na het andere dossier niet van de grond. En Klamer is wel verantwoordelijk voor 89 miljoen euro." Kooloos omschrijft de gemeenteraadsvergadering gekscherend als 'fantastisch', gezien de langdurige schorsing en het uiteindelijke antwoord van Klamer en Jaeger. Toch was dat antwoord volgens haar tegelijk zeer kwalijk. "Eerst gaat Klamer niet op de beschuldigingen in en dan komt hij niet tot de kern. Terwijl wij vooraf echt feitenonderzoek hebben gedaan naar onder andere zijn nevenfuncties. En met de steun van het college geeft dat college aan dat Klamer niet capabel is."
Opmerkelijk tijdens het debat was de rol van SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Want terwijl haar wethouder vanuit nagenoeg de complete oppositie onder vuur lag, hield zij haar mond. "Wat had ik moeten doen dan?", zegt zij een paar dagen later. "Op alles wat ik zeg komt dan weer een reactie. Je kunt je op zo'n moment niet meer verdedigen." Verweij kijkt terug op een 'verdrietige' avond, maar blijft achter haar wethouder staan. Bovendien staan er volgens haar onwaarheden (over die nevenfuncties onder andere) in de motie en nam Klamer eerder al dossiers over van zijn collega's toen zij er een potje van zouden maken. "Toen was het nog collegiaal bestuur, nu staat onze wethouder onder curatele."

Uiteindelijk was het coalitieplan reden voor de collegepartijen om de motie niet te steunen, geeft raadslid Haitske van de Linde van de VVD aan. Ook zij uitte de voorbije maanden kritiek op Klamer. "Maar mijn college vraagt mij nu om het vertrouwen en dat geef ik", vertelt zij. Toch kijkt de liberaal - nu een jaar raadslid - terug op de moeilijkste avond in haar nog korte carrière. "Het is een vervelende situatie om in terecht te komen. Een motie van wantrouwen wil ook de oppositie niet."

'Ik zou me als wethouder heel erg ongemakkelijk voelen'