Het plan voor een trampolinepark werd eind vorig jaar in de kerk gepresenteerd.
Het plan voor een trampolinepark werd eind vorig jaar in de kerk gepresenteerd. Archieffoto: Bastiaan Miché

Spanning rond springpark in Clemenskerk neemt toe

Springfanaten moeten nog heel even wachten op het besluit over wel of geen trampolinepark voor jongeren in de Clemenskerk.

HILVERSUM De procedure voor de vergunningaanvraag zou vandaag (donderdag 15 juni) verlopen, waarna een besluit van het college van burgemeester en wethouders zou volgen. Echter, in afwachting van aanvullende gegevens ligt de procedure stil, bevestigt een gemeentewoordvoerder.

Aan initiatiefnemer Saskia de Wit is gevraagd meer informatie te geven over hoe de trampolines zullen worden bevestigd en over de afscheiding tussen de kapel en het trampolinepark. Hieruit moet helder zijn of er geen monumentale waarden worden aangetast. Ook zijn er vragen over de materialen van de trampolines en de plaatsing van de foodtruck, in verband met de melding brandveilig gebruik. Er is ook om een aangepaste terreintekening gevraagd, omdat het aantal parkeerplaatsen niet voldoende is en ze niet voldoen aan de vereiste afmetingen. De aan de Paulusschool beloofde moestuin komt daarmee te vervallen.

De Wit zelf maakt zich geen zorgen. De nieuwe datum is 1 juli, vertelt zij. "De gemeente wil heel zorgvuldig zijn en zet alles op alles om zich goed voor te bereiden. Ik snap dat ze daar de tijd voor moeten nemen." Die zorgvuldigheid is nodig vanwege het felle en aanhoudende verzet vanuit (een deel van) de buurt, met name vanuit de Stichting Vrienden van de Clemenskerk. Zij vrezen overlast door het volgens hen grote aantal steeds wisselende bezoekers en de lange openingstijden. "De buurt wacht al enige tijd met spanning op een besluit", aldus Vrienden-voorzitter Door Jelsma.

Eigenaar BOEi is al langere tijd op zoek naar een gebruiker van het gebouw, maar tot nu toe zijn alle opties gestrand. Ook het eind vorig jaar gepresenteerde plan van De Wit stuit op veel verzet, al zijn er ook voorstanders. Wethouder Floris Voorink is één van hen. Hij noemde het plan eerder al "voor Hilversum uniek en vernieuwend".

'Ja maar'
En ook de Bussumse ondernemer zelf blijft enthousiast en denkt niet aan opgeven. En hoewel zij de ophef kan begrijpen, noemt zij de stichting niet de vrienden, maar eerder de tegenwerkers van de Clemenskerk. "Alles wat ik voorstel, is meteen 'ja maar...'. Het gebouw is voor 4 miljoen gerestaureerd, maar alle plannen worden afgeschoten. Moet die kerk nog tien jaar leegstaan?"

Niet vrienden, maar 'tegenwerkers' van de Clemenskerk