OM eist veertien jaar cel tegen schutter café Havenstraat

HILVERSUM Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een 30-jarige Pool voor veertien jaar achter slot en grendel. De hoofdverdachte van het schietincident op de Havenstraat in 2015 stond dinsdag voor de rechtbank in Lelystad. Naast poging tot moord wordt hij ook vervolgd voor drugs- en wapenbezit en witwassen.

In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 september 2015 zou de Pool met een automatisch wapen hebben geschoten op een vol café 't Haventje. Niemand raakte gewond tijdens dit vuursalvo. Dat kwam ook omdat de schutter uit balans raakte. De man vuurde uit een rijdende auto met de deur open, maar doordat de deur tegen een container reed, kwamen de kogels niet meer op de gevel van de kroeg maar raakten het naastgelegen Thaise restaurant.
Eerder op de avond was de man uit het café op de Havenstraat gezet. Hij keerde terug met een kapmes en probeerde de kroeg weer binnen te komen. Toen dat niet lukte, besloot hij zijn vuurwapen te halen en schoot vervolgens op een volle kroeg. Poging tot moord, oordeelt het OM. Naar haar mening heeft de verdachte bewust de levens van veel cafégangers in gevaar gebracht. "Mensen hebben op de grond gelegen om te ontsnappen aan de kogels die verdachte met zijn pistoolmitrailleur afvuurde", aldus het OM.

Een achtervolging volgde, waarbij de politie de bestuurder en de andere passagier, beiden van Poolse komaf, wist te arresteren. De hoofdverdachte ontsnapte, maar liep twee maanden later toch tegen de lamp. Tijdens het onderzoek naar de voortvluchtige deed de politie in de weken na het incident invallen in panden in Hilversum (Jan van der Heijdenstraat) en Vinkeveen. Behalve de verdachte troffen de agenten tevens een hennepkwekerij, harddrugs, vuurwapens en contant geld aan.

Nog drie mannen werden tijdens deze invallen aangehouden wegens betrokkenheid bij handel in verdovende middelen. Ook zij verschenen dinsdag voor de rechter. Twee van hen vormden volgens de officier van justitie een criminele organisatie in de handel van drugs. Tegen hen is drie jaar cel geëist. De derde is vervolgd voor drugsbezit, heling en diefstal van stroom. Hij moet van het OM 360 dagen de gevangenis in.

Maandag hoorden de bestuurder en de bijrijder celstraffen tegen zich eisen van zes en anderhalf jaar. Het OM vindt dat de 40- en 21-jarige man medeplichtig zijn aan dit misdrijf.